Moszkva ellenzi a Phenjan elleni szankciókat

Moszkva kész támogatni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot hozzon Észak-Koreáról, de ellenzi a szankciókat - közölte csütörtökön az orosz külügyi szóvivő, három nappal az észak-koreai kísérleti atomrobbantást követően.

Andrej Nyesztyerenko hangoztatta, hogy nem szankciókra, hanem türelemre van szükség. Szerinte folytatni kell a párbeszédet Észak-Korea nukleáris programjáról, amely sokakban aggodalmat kelt.Oroszország a kérdés politikai-diplomáciai megoldását szeretné.

Hozzátette: látható, hogy a történtek bizonytalanná tették a helyzetet Ázsia észak-keleti részében. Ebben a helyzetben minden érintett félnek visszafogottságról kell tanúbizonyságot tennie. A stabilitás és a biztonság szavatolása érdekében a kérdést párbeszéd, elsősorban a hatoldalú tárgyalások útján kell rendezni.

Nyesztyerenko szerint Moszkva reméli: más országok nem fogják Észak-Korea fellépését ürügyként felhasználni arra, hogy növeljék katonai képességeiket, a történtek nem robbantanak ki fegyverkezési versenyt.

Az orosz külügyi szóvivő végezetül emlékeztetett arra, hogy az Észak-Koreában május 25-én végrehajtott föld alatti nukleáris robbantás az ENSZ BT 1718. számú határozatának megsértéseként lehet értelmezni, amely egyebek között megtiltotta Phenjan számára a nukleáris kísérleteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.