Moszkva Aszad ellenzékét vádolja

Külföldi erők dolgoznak a szíriai rendezés ellen – jelentette ki az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov ezzel lényegében Basar Aszad elnök érvelését erősíti, amely szerint a kivonulás és a tűzszünet az ellene lázadó csoportok provokációi miatt nem valósulhatott meg maradéktalanul.

– Bizonyos erők a Kofi Anan tervének kudarcát jósolták meg és mindent megtesznek azért, hogy ez a jövendölés beteljesüljön – jelentette ki Szergej Lavrov. Reuters által idézett orosz külügyminiszter ezzel lényegében Basar Aszad szíriai elnök álláspontját erősítette meg, amely szerint Damaszkusz az ellenzék provokációi miatt nem tudja békésen rendezni a 13 hónapja tartó, az ENSZ szerint kilencezer emebr életét követelő polgárháborús helyzetet. Moszkva szerint a felkelők külföldről kapnak fegyvereket, hogy ellehetetlenítsék az amúgy is törékeny tűzszünetet, amelynek ellenőrzésére ENSZ-megfigyelők utaznak az arab országba.

Jelentős súllyal fogja magát képviseltetni Oroszország a szíriai megfigyelőcsoportban – tudatta az orosz külügyminisztérium helyettes vezetője a Ria Novosztyi orosz hírügynökséggel. Szergej Rjabkov szerint a héten 30, később 250 fősre bővülő fegyvertelen ENSZ-misszió sikere nem csak a szíriai kormánytól, hanem a vele szemben álló erőktől is függ. – Sajnos nyugati partnereink a konfliktus alatt a Damaszkuszra nehezedő nyomás fenntartása mellett döntöttek. Ez a hozzáállás nagyon egyoldalú – mondta a diplomata. Az ENSZ BT szombaton fogadta el egyhangúlag azt a határozatot, amely lehetővé tette a misszió elindítását. Ennek célja, hogy ellenőrizzék az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjaként tevékenykedő Kofi Annan – egykori ENSZ-főtitkár – által kidolgozott rendezési menetrend és az ahhoz kötődő tűzszüneti rendelkezések betartását. Moszkva és Peking korábban több határozatot is megvétózótt, mert úgy találta, hogy az egyoldalúan kiáll a Basar Aszad elnök rezsimje ellen 13 hónapja küzdő ellenzéki csoportok mellett.

A tűzszünet azonban csak részlegesen lépett életbe csütörtökön: Homszból, Aleppóból, Hamából, Deraából – az ellenállás főbb gócpontjaiból – továbbra is harcokról érkeznek nehezen ellenőrizhető jelentések. Damaszkusz szerint innen nem tudott teljességgel kivonulni a szíriai hadsereg, mivel az ellenállók – akiket Damaszkusz következetesen külföldiek által támogatott fegyveres terroristáknak nevez – állásaik megerősítésére és a harcok folytatására akarták volna felhasználni az állami hadsereg visszarendelését.

Az ENSZ-missziónak kiemelt feladata lesz az aktív harcok helyszíneinek meglátogatása is. Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár szerint a kéksisakosok számára telejes mozgásszabadságot kell biztosítani az ország egész területén. Erre Damaszkusz elvben hajlandó. Ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy maga határozza meg, mely országokból érkezhetnek megfigyelők. (Ebből adódóan is várható, hogy jelentős lesz az orosz kontingens.) Egy korábbi, az Arab Liga által indított megfigyelőcsoport már kudarcot vallott Szíriában, miután az ország vezetése erősen korlátozta a misszió munkáját. (A pánarab szervezetben Szíria tagsága jelenleg fel van függesztve.)

Moszkva nem tagadta, hogy üzleti érdekeit is védi Szíriában, mivel az arab tavasszal kapcsolatos tapasztalatai alapján úgy látja, sok nyugati ország a demokratikus változás megsegítésének örve alatt valójában a piacok újraosztásán dolgozik. Ezt a májusban elnöki székébe visszaülő kormányfő, Vlagyimir Putyin választás előtt megjelent cikksorozatában is kiemelte, utalva a líbiai helyzetre, amelyben az ENSZ BT határozata alapján beavatkozó NATO lényegében a felkelőket támogatva buktatta meg Moammer Kadhafit. Moszkva így jelentős fegyverszállítási, vasútépítési és olajkitermelési szerződésektől esett el.

Szíria a Közel-Keleten Oroszország legfontosabb fegyvervásárlója: jelenleg ötmilliárd dollárra becsült értékben van érvényes szerződése rakétavédelmi rendszerek, tankok és vadászgépek szállítására. Ezeket a megállapodásokat érvénytelenítette volna egy szankciókat kilátásba helyező ENSZ-határozat, amit Moszkva megvétózott. A jelenlegi, szombaton elfogadott határozatot az orosz fél kiegyensúlyozottnak tartja, mert Damaszkuszt nem fenyegeti közvetlenül szankciókkal. Kreml korábban hangsúlyozta nem Aszadot védik, elítélik az országban dúló harcokat, de annak politikai megoldására törekszenek, a szükséges átmenetet rendezett módon, külföldi erők beavatkozása nélkül látják megvalósíthatónak.

Jelenleg Moszkvában tárgyal egy ellenzéki csoport a Nemzeti Koordinációs Testiletből. Képviselői elismeték, hogy az ellenállók harcolnak, ám kijelentették: a megmozdulások védekező jellegűek, miután a szíriai hadsereg továbbra is támadóként lép fel. – Oroszországnak Szíriában kellő befolyása van, amely révén képes lehet arra, hogy rábírja partnerét az erőszak megállítására – jelentette ki Lavrovval folytatott tárgyalása után Abdulaziz al-Khaier.

Lavrov Aszaddal Damaszkuszban 2012 februárjában.
Syrian President Bashar al-Assad (R) speaks with with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov during their meeting in Damascus February 7, 2012. Lavrov began talks with Assad on Tuesday by saying Moscow wants Arab peoples to live in peace and the Syrian leader is aware of his responsibility, Russian news agency RIA reported. REUTERS/Pool (SYRIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.