Moszkva a gázárral csábítja Ukrajnát

Különösen kedvező ajánlatot kapott Ukrajna azért, hogy belépjen az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba – közölte hétfőn Mikola Azarov ukrán miniszterelnök.

A kormányfő szavai szerint Kijev a vámuniós csatlakozásért cserébe egyebek mellett jelentősen kedvezőbb áron juthatna orosz földgázhoz, és a szervezet tagországaiban eltörölnék az ukrán kőolajexport utáni vámot. Ez valós dollármilliókat jelent - hangsúlyozta Azarov, anélkül, hogy pontos összegeket megnevezett volna. A miniszterelnök ugyanakkor hozzátette, hogy Ukrajna számos nemzetközi kötelezettséget vállalt a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjává válva, amelyeket - mint fogalmazott - nem szeghet meg egyetlen tollvonással.

Azarov május 31-én Minszkben, a FÁK-országok csúcsértekezletén írta alá Viktor Janukovics ukrán elnök megbízásából azt a memorandumot, amely alapján Ukrajna megfigyelői státust kap 2015-től a vámunióban. A dokumentum lehetőséget biztosít Kijevnek, hogy képviselőt küldjön a vámuniós ügyeket koordináló szervhez, az Eurázsiai Gazdasági Tanácshoz.

Az orosz kezdeményezésre létrejött vámunió és Ukrajna kapcsolatát szorosabbá tevő memorandum szövegét azóta sem hozták nyilvánosságra, így nem ismert, pontosan milyen jogokat kap Kijev, és ezért cserébe milyen kötelezettségeket vállalt. Kijev mindvégig azt hangoztatta, hogy nem kíván a vámunió teljes jogú tagjává válni, de szoros együttműködést akar a tagállamokkal. Az Európai Unió részéről pedig több ízben figyelmeztettek, hogy Ukrajna belépése a vámunióba meghiúsítaná az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.