Moszkva után New Yorkban keresik a szíriai megoldást

Nem a nézeteltérésekre koncentráltak az amerikai külügyminiszter moszkvai tárgyalásain, hanem arra, hogy miként lehet előremozdítani a szíriai politikai rendezést – jelentették be a tárgyalások után. John Kerry előbb orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, majd Vlagyimir Putyin államfővel tárgyalt, és közölte: a megoldáskeresés pénteken New Yorkban a Szíria-tárgyalások újabb fordulóján folytatódik.

Biztos, hogy nem üres kézzel tér haza Moszkvából az amerikai külügyminiszter. John Kerry bőröndjében 35 ezer rubel (mintegy 500 dollár) értékű ajándék mindenképpen lesz, a politikus ugyanis a két találkozója között bevásárolt, a híres moszkvai sétálóutca, az Arbat egyik szuvenírüzletében – mint az eladók beszámoltak róla – egy matrjoska babát is vett.

Kerry és Putyin a Kremlben. A tervezettnél tovább tárgyaltak
Kerry és Putyin a Kremlben. A tervezettnél tovább tárgyaltak
Mandel Ngan / Reuters

Valószínűleg a Moszkvában begyűjtött politikai csomagjával sem elégedetlen az amerikai külügyminiszter. A célja az volt, hogy közelebb jusson Moszkva és Washington álláspontja a szíriai válság megítélésében, és lehetővé tegye a péntekre New Yorkba az ENSZ, az Arab Liga, az Európai Unió és 17 ország részvételével tervezett újabb Szíria-tárgyalásokat, amelyeken Oroszország csak feltételekkel hajlandó részt venni. Ez utóbbi feladatot Kerry sikeresen teljesítette. A tervezettnél jóval hosszabb, orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, majd hármasban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is három-három órán át tartó tárgyalásai után kijelentette: New Yorkban folytatják a megoldáskeresést. 

A Moszkva támogatását élvező szíriai elnök, Bassár el-Aszad politikai jövőjét illetően nem sikerült dűlőre jutniuk, némi előrelépést jelez viszont, hogy Kerry azt mondta, megtalálták a közös nevezőt, amely alapján szíriai ellenzéki csoportok is részt vehetnek a béketárgyalásokon. Pedig ez a kérdés különösen kényes, és biztosan okoz még vitákat, amit a moszkvai külügyminisztérium közleménye is jelzi. Ez nem sokkal Kerry vizitje előtt azzal vádolta Washingtont, hogy nem áll készen az Iszlám Állam (IS) elleni harcra, és „a terroristákat jókra és rosszakra osztja”.

Bevásárolt
Bevásárolt
Pool / Reuters

Kerry ugyanakkor azt mondta, hogy a tárgyalásokon nem az ellentétekre koncentráltak, hanem arra, hogyan lehet előremozdítani a szíriai politikai rendezést. Lavrov pedig közölte, hogy egyeztették azokat a lépéseket, amelyekkel koordináltabbá, hatékonyabbá tehetik az IS elleni légicsapásokban részt vevő orosz és nyugati haderő egymással párhuzamosan zajló akcióit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.