Moszkva tagadja a katonákat, bát kettő ukrán fogságban van

Oroszország megteszi a szükséges lépéseket, hogy kiszabadítsa Ukrajnában fogságba esett állampolgárait - közölte a Kreml szóvivője pénteken. A két katona fogságba esése ellenére is változatlanul tagadják, hogy lennének orosz katonák Ukrajna területén
Dmitrij Peszkov nem árult el további részleteket.

Az orosz elnöki szóvivő arról a két orosz katonáról beszélt, akik kijevi jelentések szerint a múlt szombaton estek fogságba a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévő Scsasztya településnél, a frontvonal ukrán ellenőrzésű felén.

Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados az ukrán fegyveres erők tagjaival vívott tűzharcban sebesült meg. Hétfőn szállították őket Kijevbe, a központi katonai kórházba. Már első kihallgatásuk alatt elárulták nevüket és rangjukat, valamint közölték, hogy az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak, katonai egységük az oroszországi, Volga mentén lévő Togliatti városban állomásozik.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor azonnal tagadta, hogy a két férfi elfogásakor aktív katonai szolgálatot teljesített volna. Azt közölték Moszkvában, hogy Alekszandrov és Jerofejev ugyan korábban kapott katonai kiképzést és szolgált fegyveres alakulatnál, de jelenleg nem tagja az orosz fegyveres erőknek.

A szakadár kelet-ukrajnai "luhanszki népköztársaság" vezetői pedig kijelentették, hogy az elfogott orosz férfiak az önkényesen kikiáltott népköztársaság népi milíciájának harcosai voltak, és azt követelték, hogy az ukrán hatóságok szüntessék be az oroszok kínzását.

Jerofejev apja közölte, hogy fia minden lebeszélési kísérlet ellenére szilveszter után leszerelt az orosz hadseregtől, és tartalékos tiszti állományba került.

Kijevben terrorszervezetben való részvétellel gyanúsítják a két orosz katonát. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az ukrán főváros Sevcsenko kerületi bírósága pénteken elrendelte Alekszandrov letartóztatását és a fogva tartás idejét két hónapban határozta meg.

A bírósági tárgyaláson részt vett a kijevi orosz nagykövetség munkatársa, egy konzul. A diplomáciai képviseleten korábban közölték: az ukrán hatóságok nem engedélyezték, hogy a konzul találkozhasson az orosz katonákkal.

Moszkva a két katona fogságba esése ellenére is változatlanul tagadja, hogy lennének orosz katonák Ukrajna területén. A Kreml arra nem reagált, hogy egyikük, Alekszandrov őrmester videóra rögzített és interneten közzétett vallomásában azt állította, jelenleg is az orosz fegyveres erők kötelékében szolgál, beosztása hírszerző és szanitéc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.