Moszkva megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatokat Kijevvel

Oroszország fontolóra vette, hogy a krími fejlemények miatt megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Ukrajnával – közölte pénteken orosz külügyi forrásra hivatkozva az Izvesztyija című napilap.
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán jelentette be, hogy a Krím félszigeten a korábbi napokban diverzáns akciókat akadályoztak meg, amelyek mögött az ukrán katonai hírszerzés áll. A tűzharcban az FSZB szerint az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy a történteknek következményei lesznek.

Az Izvesztyja informátora szerint az egyik lehetséges orosz válaszlépés a diplomáciai kapcsolatok megszakítása lehet. Dönteni ebben a kérdésben az elnök hivatott a tények mérlegelése alapján.

A lapnak Vlagyimir Dzsabarov, a Szövetségi Tanács (az orosz szövetségi parlament felsőháza) külügyi bizottságának elnökhelyettese szintén úgy nyilatkozott, hogy Moszkvának felül kell vizsgálnia viszonyát Kijevhez. A politikus emlékeztetett, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszakítása Vlagyimir Putyin hatáskörébe tartozik.

Dzsabarov szerint abszolút indokolt volt, hogy Putyin lemondja részvételét a kelet-ukrajnai rendezésről egyeztető „normandiai csoport" – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetőinek szeptember elejére Kínába tervezett tanácskozásán. Szavai szerint ugyanis Kijev, miközben egy részről eljátssza, hogy béketárgyalásokat folytat a Donyec-medence ügyében, más részről hátba támad azáltal, hogy diverzáns akciókat folytat más állam területén.

Az FSZB bejelentése nyomán Putyin elnök azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy a béketárgyalások helyett a terrort választotta. Az orosz külügyminisztérium csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az orosz félnek okozott kár, valamint az orosz katonák halála nem marad következmények nélkül.

Kijev jóval az FSZB bejelentése előtt értésre adta, hogy nem kíván nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat fenntartani Oroszországgal. Ukrajna tagadja, hogy diverzánsakciókat kezdeményezett volna a Krímben.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.