Moszkva úgy tesz, mintha nem örülne

Ironikusan „orvoshoz küldte” Szergej Lavrov azokat, akik úgy értékelték az EU elhagyásáról hozott brit döntést, hogy az „megörvendezteti” Moszkvát. Neki nincs egészségügyi végzettsége, így nem tud mit kezdeni az ilyen esetekkel – idézte a RIA Novosztyi az orosz külügyminisztert, aki brit belügynek minősítette a történteket.

Hasonlóan, már-már ­sértődötten nyilatkozott Vlagyimir Putyin államfő is. Ő a távozó brit miniszterelnöknek, David Cameronnak válaszolt, aki még a népszavazás előtt azt mondta: az orosz elnök „boldog lenne”, ha a Brexit bekövetkezne. „Nincs, és soha nem is volt” alapjuk e szavaknak – közölte Putyin, aki szerint a kijelentés „tisztességtelen kísérlet” volt a brit közvélemény befolyásolására, ám még ez sem hozta meg a kívánt eredményt. Az orosz elnök szerint hazája nem avatkozott be a népszavazás ügyébe, sőt Oroszországnak együttműködő partnerként egy kifejezetten erős Európai Unióra van szüksége.

Szergej Lavrov szerint orvoshoz kell forduljanak, akik azt gondolják: Moszkva örül a Brexitnek
Reuters

A tények mégis arra utalnak, hogy – legalábbis rövid távon – ­Moszkva valóban hasznot húzhat a Brexitből. Hiszen egy olyan állam távozik az EU-ból, amellyel Oroszországnak az uniós országok közül a legfeszültebb a viszonya, és az már jóval azelőtt megromlott, hogy – elsősorban az ukrajnai válság miatt – kiéleződtek a problémák a közösség és Moszkva kapcsolataiban. Ráadásul Európában Nagy-Britannia számít az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesének, így a Kremlben bízhatnak abban, hogy Brüsszelben gyengül az orosz részről gyakran kifogásolt amerikai befolyás.

Az orosz politikai elit egy része – ellentmondva a Kreml távolságtartó hozzáállásának – a Brexit-szavazás után nem is titkolta örömét. A populista Liberális-Demokrata Párt „helyes döntésnek” nevezte a népszavazás eredményét, a párt vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij pedig azt mondta: „egy a pénzügyi maffia, a globalisták és mások által létrehozott unióra” mondtak nemet a britek. Borisz Tyitov, az orosz üzleti élet érdekeit képviselő ombudsman szerint valójában „nem Nagy-Britannia válik függetlenné Európától, hanem Európa az Egyesült Államoktól”. A parlamenti alsóház, az állami duma külügyi bizottságának elnöke, Alekszej Puskov a nyíltan Brexit ellen fellépett Barack Obama amerikai elnök személyes kudarcának is tartja a múlt csütörtöki voksolás eredményét.

Moszkvában arra is felhívják a figyelmet, hogy London kiválását és annak következményeit nem lehet leegyszerűsíteni. A brit kilépés évekig elhúzódhat, de Nagy-Britannia a ­NATO tagja marad, talán még aktívabb is lesz, befolyása az európai politikára változatlanul érvényesül. A Brexit gazdasági következményei ráadásul nem egyértelműen kedveznek Oroszországnak. Egyes számítások szerint – a jelentős aranytartalékainak köszönhetően – Moszkva egyetlen nap leforgása alatt dollármilliárdokat nyert ugyan e nemesfém világpiaci árának emelkedésén, vesztett viszont az angol font gyengülésén, és esett az orosz fizetőeszköz, a rubel árfolyama is. Ráadásul – mint arra Dmitrij Medvegyev miniszterelnök is figyelmeztetett – a Brexitet kísérő gazdasági bizonytalanság ingataggá teszi a tőzsdéket és a nyersanyagok világpiacát is, ami nem jó Oroszországnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.