Moszkva jó előre kifőzhette a Krím elcsatolását

Oroszország mindmáig kitart amellett, hogy a Krím elcsatolását nem tervezték meg előre, csupán az események vezettek oda, hogy a régióban lakó orosz ajkú lakosság „védelme" érdekében cselekedni kellett. Egy szerdán kiszivárgott feljegyzés szerint azonban Putyin konyhájában már Viktor Janukovics egykori ukrán vezető kényszerű távozása előtt kifőzték a Krím félsziget, valamint Kelet-Ukrajna elcsatolását.

Tavaly ilyenkor még javában tartott az eufória Ukrajnában: a Kijev központjában, a Majdanon hónapokon át zajló tüntetések eredményesnek bizonyultak, és Viktor Janukovics már az országot is elhagyta. Senki nem gondolta, hogy a Krím félszigetet valóban Oroszországhoz csatolják. Vagy mégis?

A Novaja Gazeta orosz napilap szerdai beszámolója szerint Moszkvában már hetekkel Janukovics elmozdítása előtt arra a következtetésre jutottak, hogy az akkor még a tisztében lévő ukrán elnök hatalmát megdöntik, és a legjobb az lesz, ha Ukrajna elkerülhetetlen szétesése előtt minél hamarabb Oroszországhoz csatolják a Krímet és Kelet-Ukrajna egy részét – főképp Harkovot.

A kevés orosz kormánykritikus lapok egyikének számító Novaja Gazeta szerint mindez abban a feljegyzésben áll, amelyet a Kremlnek címeztek. Ebben állítólag azt tanácsolták az orosz vezetésnek, hogy csatolják el az említett területeket, különben könnyen elveszíthetik az irányítást a konfliktusban. Az orosz lapot idéző The New York Times szerint Oroszország utóbbi évben folytatott Ukrajna-politikája gyanúsan megegyezik azzal a részletesen kifejtett stratégiai útmutatóval, ami a feljegyzésben áll.

A feljegyzés állítólag Janukoviccsal szemben is kemény kritikát fogalmazott meg, hangsúlyozva, hogy az egykori elnök nem karizmatikus vezető, így nem is várható, hogy kordában tudja tartani az eseményeket. Mint az állítólag a dokumentumban olvasható, a szerző(k) úgy vélték, annak nincs értelme, hogy Oroszország a továbbiakban politikai vagy anyagi támogatást nyújtson az ukrán vezetésnek.

A dokumentum értelmi szerzője állítólag a konzervatív orosz oligarcha, Konsztantyin Malofejev, ám a férfi kommunikációs csapatának vezetője tagadta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok anyagi támogatásával meggyanúsított milliárdosnak köze lett volna a feljegyzéshez.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén tagadta, hogy létezne a dokumentum, amelyet kitalációnak nevezett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.