Moszkva dacolhat a nemzetközi bíróságokkal

Az orosz elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében az alkotmánybíróság dönthet arról, hogy végre kell-e hajtani a különböző nemzetközi bíróságok, így az Emberi jogok Európai Bíróságának Oroszországot érintő ítéleteit.

Az állami duma december elején, a parlamenti felsőház pedig a múlt héten szavazta meg a jogszabályt. Ennek értelmében az ilyen ügyekben az államfő és a kormány kérheti a legfőbb bírói fórum állásfoglalását.

Noha a nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségek az orosz alkotmány szerint is az orosz jogrend részét képezik, és magasabb rendűek, mint az ország törvényei, a most érvénybe lépett jogszabály kezdeményezője, Vlagyimir Pligin képviselő arra hivatkozott, hogy az alaptörvény „kétségtelen prioritást élvez". Szerinte legfeljebb egyedi esetek lesznek azok, amikor az alkotmánybírósághoz fordulnak, és amikor az eljárás végül ahhoz vezet, hogy nem hajtják végre az ítéletet.

Dmitrij Gudkov ellenzéki honatya viszont úgy látja, hogy a törvény elsősorban az egyszerű emberek lehetőségeit korlátozza, ráadásul Oroszország további elszigetelődéséhez és a befektetési légkör romlásához vezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.