Moszkva a kelet ukrajnai hadművelet azonnali beszüntetését követeli

Moszkva felháborodását fejezte ki a szlovjanszknál megkezdett kelet-ukrajnai hadműveletekről. Az orosz közlemény szerint az ukrán hadsereg egységei páncélosokat, harci helikoptereket is bevetnek, és azokról rakétákkal lövik a "tiltakozókat", valamint halottakról és sebesültekről érkeznek jelentések. Oroszország külön bírálta Ukrajnát amiatt, hogy a hadműveletekbe a radikális ukrán Jobboldali Szektor és egyéb szélsőségesen nacionalista szervezetek "terroristáit" is bevonta. A tárca arra figyelmeztet, hogy az ukrán hadseregnek a lakosság elleni bevetése bűncselekmény, és katasztrófába sodorja Ukrajnát.

Az orosz külügy Kijevnek a nemzeti párbeszéd megkezdéséről szóló nyilatkozatait képmutatásnak nevezte, és közölte, hogy az ukrán hatalom durván megsértette a válság rendezését célzó április 17-i genfi megállapodást is.

Az orosz külügyminisztérium azt is követelte Kijevtől, hogy tegyen meg mindent Vlagyimir Lukinnak, az orosz államfő különmegbízottjának a biztonságáért. A tárca azt feltételezi, hogy a kijevi hatalom részéről provokáció érheti az orosz közvetítőt, hogy megakadályozzák küldetését. A volt országgyűlési emberi jogi biztost Vlagyimir Putyin előző nap küldte a kelet-ukrajnai térségbe, hogy bekapcsolódjon a korábban Szlovjanszkban foglyul ejtett külföldi katonai megfigyelők szabadon bocsátásáról folyó tárgyalásokba.

Lukin biztonságáért aggódott Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő is korábbi nyilatkozatában. A Kreml befolyásos tisztviselője Vlagyimir Putyin orosz államfő véleményének hangot adva arra figyelmeztette Kijevet, hogy a békés rendezést célzó genfi megállapodás megvalósításának az utolsó reményét is szétzúzza a kelet-ukrajnai oroszbarát erők ellen indított hadművelettel.

Az orosz külügyminisztérium mostani közleménye különösen aggasztónak nevezte azt az értesülést, amely szerint "az ukrán hadsereg és a törvénytelen szélsőségesen nacionalista erők megtorló művelete során angol nyelvű beszélgetés hangzott el az éterben, a Szlovjanszkra támadók között pedig angolul beszélő külföldieket fedeztek fel". A tárca ezért a külső beavatkozás megakadályozására szólított fel, és egyúttal azzal vádolta meg Washingtont, hogy engedélye nélkül nem tevékenykedhetnének amerikai "privát" katonai szervezetek Ukrajnában, mint erről Moszkva szerint korábban is megjelentek értesülések.

A külügyi tárca hangsúlyozta, hogy "az Egyesült Államok és az Európai Unió a kijevi államcsíny szervezőit" és a tiltakozások erőszakos leverőit támogatva hatalmas felelősséget vállalt magára és gyakorlatilag elvágja a békés rendezés útját".

A minisztérium határozottan követelte a Nyugattól, hogy hagyjon fel az Ukrajnával kapcsolatos "romboló politikájával" és határolja el magát a kijevi hatalomtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.