Mostantól lehet videózni az intézkedő rendőröket - Kínában

Ezentúl bárki videóra veheti a rendőri intézkedéseket Kínában. A központi televízió a hatósági intézkedések átláthatóságával indokolta az enyhítést.

A rendőröknek el kell fogadniuk a nyilvánosság ellenőrzését, és hozzá kell szokniuk, hogy a kamerák előtt intézkedjenek - jelentette be a kínai központi televízió szerdán. A hatósági intézkedések átláthatóvá tétele érdekében ezentúl bárki vidózhatja az intézkedő rendőröket.

A döntést a közbiztonsági minisztérium hozta, és azt szeretnék elérni vele, hogy a polgárok nagyobb ellenőrzést kapjanak a bűnüldözők tevékenysége felett. Minden egyes rendőrnek ezentúl állandóan magán kell viselnie az azonosítását szolgáló információkat.

Kínában a közösségi oldalakon rendszeresen megjelennek olyan, okostelefonnal készített videofelvételek, amelyek a rendőri brutalitást tanúsítják. A tüntetések résztvevői közül is sokan okostelefonnal rögzítik a rendfenntartók beavatkozásait. A rendőrök azonban eddig rendszerint felléptek az események megörökítése ellen.

A kínai online médiában több eset is napvilágot látott, amelyben a rendőri eljárás során a gyanúsított megsebesült, vagy ismeretlen körülmények között életét vesztette az intézkedés idején, illetve őrizetben tartása alatt. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.