Most már franciául „dalolhat” a párizsi mészáros

A belga hatóságok kiadják Franciaországnak a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot, akit két héttel ezelőtt vettek őrizetbe Brüsszelben – tájékoztatott a szövetségi ügyészség csütörtök este.
"Jóváhagyták a kiadatást" - közölte a vádhatóság a belga bíróság csütörtöki döntésére hivatkozva.

A két ország hatóságainak még meg kell egyezniük az átszállítás részleteiről a VRT flamand közszolgálati televízió beszámolója szerint. Szakértők viszont azt közölték, hogy a kiadatásra ennek ellenére minden bizonnyal hamar sor fog kerülni.

A 26 éves, francia állampolgárságú Abdeslam ügyvédje délelőtt közölte, védence a lehető leghamarabb francia bíróság elé kíván állni, hogy az ottani hatóságokkal együttműködve "magyarázatot adjon" a november 13-án elkövetett merényletsorozatban játszott szerepére.

Abdeslamot március 18-án fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben, mindössze néhány száz méterre a szülei házától. A férfit, akit a rendőrök lábon lőttek az akció során, egy szigorúan őrzött börtönbe szállították Bruggeben.

A VRT arról számolt be az előző héten, hogy a nyomozók szerint Abdeslam és társai több helyszínen végrehajtott lőfegyveres rajtaütéseket terveztek Brüsszelben, és ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el. Abdeslam ügyvédje ugyanakkor korábban kijelentette, védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett tavaly novemberi merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.