Most már bezzeg elszakadnának a skótok

Ha ma tartanák a függetlenségi népszavazást Skóciában, a többség az elszakadás mellett voksolna, derül ki a YouGov által készített közvélemény-kutatásból.

Hat héttel a Skócia függetlenségéről tartott referendumot követően a The Times kérésére ismét megkérdezték a skótokat, hogy szeretnének-e elszakadni Nagy-Britanniától. A közvélemény-kutatás tanúsága szerint, amennyiben ma tartanák a referendumot, a skótok 52 százaléka igennel szavazna - írja a The Guardian.

Az eredmény nem meglepő, hiszen a szeptember 18-i népszavazást megelőzően rövid ideig az elszakadáspártiak vezettek, majd az uniópártiak kerültek fölénybe. A voksolás napja előtt a szakértők is csak bizonytalan jóslatokba bocsátkoztak, a két tábor pedig mindent beleadva kampányolt az utolsó pillanatig. A kedélyek mostanra lenyugodtak, és a skótok ismét a jövőjükön gondolkodnak.

A felmérés szerint az emberek kétötöde úgy véli, hogy az elkövetkező tíz évben sor kerül még egy függetlenségi népszavazásra, ennek azonban „csupán" a skótok 45 százaléka örülne, 16 százalékuk soha többé nem akar hallani a referendumról.

Az Ipsos Mori által szintén a napokban végzett közvélemény-kutatás azonban más eredményeket hozott. E szerint a skótok kétharmada szeretne tíz éven belül szavazni az ország jövőjéről, több mint 50 százalékuk pedig öt éven belül szeretne az urnákhoz járulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.