Morvai, az angyalarcú antiszemita

Morvai Krisztina „obszcenitásairól” nem lenne érdemes beszélni, ha vezetésével a szélsőjobboldali Jobbik nem szerzett volna három képviselői helyet az Európai Parlamentben – írta csütörtökön megjelent számában a Le Nouvel Observateur című francia hetilap. Egy francia elemző szerint a magyarokat felszarvazta a történelem.

A baloldali politikai magazin a Rasszisták múzsája című írásában hosszan foglakozik a Jobbik listavezetőjének bemutatásával:  "az ellenzéki apától és topmodell anyától született csinos, angyalarcú jogász, aki az ENSZ egyik diszkrimináció elleni bizottságának tagja volt, annak a szélsőjobboldali pártnak a sztárja  lett, amely a cigányokat nem tekinti állampolgároknak, a zsidókkal  való együttműködés megtagadására szólít fel, a francia és brit  befektetőket pedig rablóknak tekinti".

Bár Morvai nem ismeri el, hogy szélsőjobboldali lenne, az  EP-választási kampányát a romák ellen hajtóvadászatot hirdető  félkatonai Magyar Gárda védelme alatt folytatta. Ezt a szervezetet,  amely a trianoni határok visszaállítását szeretné, a közelmúltban  feloszlatták - emlékeztet a lap.

A Le Nouvel Observateur szerint Morvai „semmilyen szörnyűségtől  nem riad vissza”. Ennek bemutatására a lap szó szerint közli a  Jobbik listavezetőjének azt az antiszemita üzentét, amelyet egy őt  kritizáló amerikai magyar internetes fórumozónak írt.

Tény, hogy a Jobbiknak az EP-választáson elért 15 százalékos  eredményét felnagyította az alacsony részvételi arány, de ettől  függetlenül kétszer többen szavaztak rájuk, mint négy évvel ezelőtt,  és majdnem ugyanannyian, mint a szocialistákra - hangsúlyozza a lap.

A cikkíró, Natacha Tatu rámutat: a szélsőjobboldal megerősödése  mindezek ellenére nem vált ki heves érzelmeket Magyarországon, ahol  a cigányok kirekesztése széles körben elfogadott. Az ellenük  elkövetett támadások miatt rendezett, csekély számú tiltakozó  megmozduláson csak néhány százan vettek részt.

A lap által megkérdezett francia Kelet-Európa szakértő, Pierre Waline szerint miközben a cigány lakosság egyre inkább leszakad a  többségi társadalomtól, a politika nem foglalkozik velük, a Jobbik  viszont „megágyazta a témát”.

„Sovinizmus mindig is létezett Magyarországon, de eddig nem volt  agresszív. A gazdasági válsággal azonban sok magyar becsapottnak és  keserűnek érzi magát: az a benyomásuk, hogy a történelem  felszarvazta őket” – fogalmaz a francia elemző.

Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde óta a baloldal lejáratódott  Magyarországon, az EP-választáson győztes Fidesz pedig mindig is  visszautasította a Jobbik egyértelmű elítélését – szögezi le a lap.

A Le Nouvel Observateur arra is felhívta a figyelmet,  hogy Magyarországhoz hasonlóan Bulgáriában és Csehországban is a  romaellenes retorika hódít, Szlovákiában pedig olyan nyelvtörvényt fogadtak el, amely elsősorban a magyarok ellen irányul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.