Morogva, de kiálltak Merkel mellett

Elsöprő többséggel megadta a támogatást Angela Merkel kancellárnak a német parlament az Európai Pénzügyi és Stabilitási Alap (EFSF) kibővítéséhez.

A Bundestagban jelen levő 593 képviselőből 503-an szavaztak bizalmat Angela Merkelnek, aki így „egységes hátországgal” utazhat Brüsszelbe, az esti EU-csúcsra. Megválasztottak egy kilencfős testületet is, a költségvetési bizottság tagjaiból, akik felügyelik majd az EFSF életbe lépését.

Elsöprő többséggel megadta a támogatást Angela Merkel kancellárnak a német parlament az Európai Pénzügyi és Stabilitási Alap (EFSF) kibővítéséhez
German Chancellor Angela Merkel and members of lower house of parliament cast their vote on boosting the firepower of the euro zone rescue fund, at the Bundestag in Berlin October 26, 2011. Merkel needs to win the vote in the Bundestag on Wednesday, to have a mandate to negotiate a deal with other EU leaders aimed at delivering a range of measures to stop the euro zone debt crisis spiralling. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: BUSINESS POLITICS)

A szavazást megelőző vitában a szociáldemokraták és a zöldek hibás válságkezeléssel vádolták a kancellárt, aki szerintük egy évvel később cselekszik a szükségesnél. (A módosításokat ők is megszavazták) Frank-Walter Steinmeier korábbi szociáldemokrata külügyminiszter szerint most már a spórolás nem elegendő, növekedési stratégiát kell találni Európának és véget kel vetni az adóparadicsomoknak is – értve ez alatt azt, hogy egyes országok pusztán alacsony adóikkal igyekeznek versenyképesek lenni. A Baloldal párt szerint viszont teljes a káosz, már senki sem tudja ,hogy pontosan hogyan akarják stabilizálni az eurózónát.

Angela Merkel ismét a szokásos szlogeneket hangoztatta arról, hogy ha az euró kudarcot vall, akkor maga az Európai Unió is megbukik, és több tiszteletet kért a görög társadalom erőfeszítése iránt. Merkel ismét ígéretet tett arra, hogy a német adófizetőnek nem kell a korábban jóváhagyott 211 milliárd eurónál nagyobb számlát állnia, az EFSF kibővítése csupán garanciavállalást jelent. Korábban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter letette a nagyesküt, hogy nem emelik a 440 milliárdos alapot (amely szükséges a 780 milliárd eurós garanciavállaláshoz), most viszont már 1000 milliárdnál tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.