Morales nem bújtatta Snowdent

A bolíviai elnök gépét Bécsben átkutattak, de nem találták rajta az amerikai szivárogtatót. A La Paz-i kormány felháborodásában válságtanácskozásra hívta a latin-amerikai országok államfőit.

A bolíviai elnök Moszkvából hazafelé tartó repülőgépének átrepülési engedélyét Franciaország, Portugália, Spanyolország és Olaszország is megtagadta, ezért Evo Morales gépének Bécsben kellett leszállnia. Az átrepülési engedélyt azzal a gyanúval tagadták meg, hogy az elnököt szállító gép fedélzetén tartózkodik Edward Snowden kémkedéssel vádolt amerikai informatikus. Franciaország cáfolta a vádakat, Spanyolország pedig közölte, hogy nyitva a légtere az elnök gépe előtt – írja a BBC.

Morales a bécsi reptéren
Bolivian President Evo Morales addresses a news conference at the Vienna International Airport in Schwechat July 3, 2013. Morales said on Wednesday he was awaiting Spanish permission to fly home through its airspace after he refused Madrid's request to inspect his plane following its diversion to Vienna. France and Portugal abruptly cancelled air permits for Morales' plane en route from Moscow on Tuesday, apparently due to fears fugitive ex-U.S. spy agency contractor Edward Snowden could be on board. Bolivian and Austrian officials denied this. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Morales korábban Moszkvában kijelentette, hogy Bolívia megfontolná a szivárogtató menedékkérelmét, de a bolíviai források kezdettől fogva tagadták, hogy a Hongkongból Moszkvába szökött Snowden az elnöki gépen lenne. Az osztrák hatóságok is átkutatták a gépet, de ők sem találták a férfit, aki ezek szerint továbbra is a moszkvai Seremetyjevó reptér tranzitzónájában van, bár ott sem látta még senki. A vizsgálat és 13 óra veszteglés után Morales gépe felszállhatott Bécsből, hogy Spanyolországon keresztül, egy Kanári-szigeten történő tankolás után hazatérjen.

Bár betyárbecsületből Heinz Fischer osztrák elnökkiment a repülőtérre találkozni Moralesszel és vigasztalni egy kicsit, Bolíviában nagyon felháborodtak az elnöki gép átkutatása miatt. La Paz ezért még szerdán rendkívüli tanácskozásra hívta össze a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) az államfőit, Bolívia ENSZ-nagykövete, Sacha Llorenti pedig az ENSZ-nél tett panaszt, szerinte ugyanis az átrepülést megtagadó európai országok megsértették a nemzetközi jogot. Morales kijelentette, hogy egy elnök bárhová utazhat, ráadásul az engedélyek megtagadása a latin-amerikai régió ellen irányuló támadás volt.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési és megfigyelési módszereit kiszivárogtató Snowden Bolívián kívül húsz országtól kért menedékjogot, de eddig a legtöbb állam visszautasította a kérelmet. Általában azzal az indokkal, hogy menedékjogi kérelmet csak saját területükön fogadnak el, Ecuador – ahol Julian Assange WikiLeaks-alapítónak elfogadták kérelmét – pedig azt közölte, hogy akkor foglalkoznak a dokumentummal, ha Snowden eljut egy ecuadori nagykövetségre.

Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter egyébként szerdán jelentette be, hogy lehallgató készüléket, rejtett mikrofont találtak Quito londoni nagykövetségén – ott, ahol Assange már több éve tartózkodik, félve egy erőszakvád miatt történő svédországi és a valószínűleg azonnal utána következő amerikai kiadatástól. Assange-et Washington a WikiLeaks nagyszabású szivárogtatásai – többek között a negyedmillió amerikai diplomáciai távirat nyilvánosságra hozatala – miatt akarja felelősségre vonni.

Az, hogy a londoni poloska része-e a Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtési akcióknak, még nem derült ki. Az viszont igen, hogy a kiszivárogtató menedékkérelmére Németország és Hollandia is nemet mondott, így Snowden mozgástere tovább szűkült. Sajtóösszesítések szerint 21 beadványából hatra kategorikus elutasítás volt a válasz, 11 ország csak akkor foglalkozik ilyen üggyel, ha a kérelmező már a területén tartózkodik, Moszkva feltételeit maga Snowden nem fogadta el, míg a többi megkeresett államtól – köztük Kubától, Kínától és Nicaraguától – még nem érkezett válasz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.