Morales atomot akar

A bolíviai elnök szerint az országa sem maradhat ki az emberiség közös tulajdonát képező tudásból, nukleáris erőművet építeni stratégiai prioritás.

Evo Morales bejelentette, hogy atomerőmű építését tervezi. Bolívia nem maradhat ki az emberiség közös tulajdonát képező tudásból, ezért döntöttünk a polgári célú nukleáris program elindítása mellett – mondta az elnök a törvényhozás ülésén, amikor kormánya tavalyi tevékenységét értékelte.

Evo Morales bolíviai és Rafael Correa ecuadori elnök egymás között
Bolivia's President Evo Morales (L) and his Ecuadorean counterpart Rafael Correa attend a meeting with Bolivian social organizations in Cochabamba July 4, 2013. South America's most outspoken leftist leaders gathered on Thursday to rally behind Morales, whose plane was diverted in Europe this week on suspicions that fugitive U.S. spy agency contractor Edward Snowden was aboard. REUTERS/David Mercado (BOLIVIA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

A bolíviai kokalevél-termelők szakszervezeti vezetőjéből lett baloldali populista politikus – aki éppen tegnap ünnepelhette elnöksége megkezdésének nyolcadik évfordulóját – Bolívia stratégiai prioritásának nevezte egy nukleáris reaktor megépítését. A La Razón szerint az elnök azt is közölte, hogy hamarosan felállítanak az ország legjobb fizikusaiból és matematikusaiból álló bizottságot. Kiemelt költségvetést biztosítanak a tervhez, így bolíviai szakembereket küldenek majd külföldre tanulmányozni a nukleáris erőművek működését.

A tavaly márciusban elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnök egyik fő harcostársa nyomatékosította, hogy Bolíviának is joga van a nukleáris energiához. Morales tavaly októberben egy beszédében már említette, hogy Argentínával és Franciaországgal tárgyalnak az együttműködésről, s mint a La Razon írja, Irán is felajánlotta támogatását.

Jelenleg Latin-Amerika három országában, Brazíliában, Argentínában és Mexikóban működnek atomerőművek. A három állam még a hetvenes években kezdte nukleáris programját – emlékeztet most a BBC. Chilének egyelőre csak egy kísérleti célú kis reaktora van.

Az indián származású Morales - aki már bejelentette, hogy októberben újra indulni kíván az elnökválasztásokon - a múlt hónapban Kínában részt vett Bolívia első távközlési műholdjának fellövésében. A spanyol gyarmatosítók elleni harc egyik őslakos hőséről, Tupak Katariról elnevezett műhold szükségességét akkor az elnök azzal indokolta, hogy országa így válik függetlenné a távközlésben a külföldi hatalmaktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.