Morales a cölibátust firtatta a pápánál

Evo Morales bolíviai államelnöknek sikerült elérnie, hogy a pápa negyedórás audiencián fogadja. Ezen levelet adott át neki, amelyben egyebek között a papi nőtlenség megszüntetését kéri az egyházfőtől.

A vatikáni eseményről tudósító hírügynökségek megjegyzik, az indián eredetű balos politikus azzal indokolta kezdeményezését, hogy szeretné elérni, ne legyen több apa nélkül felnövekvő gyermek. Ehhez hozzátették, hogy  az ő gyermekei is házasságon kívüli kapcsolatból születtek, hiszen az egykori koka-termesztő  nőtlen ember. Dél-amerikai politikusként Evo Morales feltehetően más tapasztalatokat gyűjtött össze, mint európai társai. A harmadik világban a római katolikus egyház évszázadok óta nagy rugalmassággal alkalmazkodik a helyi körülményekhez, normákhoz. Morales paraguayi kollégája Fernando Lugo korábban püspök volt, aki ebben a minőségében  is több gyermeket nemzett. Nyilván nem ő az első a világegyház történelmében, de a  mai médiaterhelte világban gyorsan terjednek a hírek. Ahogy pár éve elterjedt, hogy a magyar katolikus püspöki kar egyik tagja is lemondott egyházi méltóságáról - nősülni akart. A kommentelők akkor elismeréssel jegyezték meg, hogy ő legalább tisztességesen járt el papként és férfiként is.

Az elmúlt hónapokban a római katolikus egyház erőteljes médiaostrom célpontjává lett.  Elsősorban az úgy nevezett pedofil-botrányok kényszerítették védekezésre Rómát. Sorra jelentkeztek ugyanis azok az egykori áldozatok, akiket  többeket évtizedekkel ezelőtt - papok, néha apácák szexuálisan kihasználtak. Gyakorlatilag minden kontinensről érkeztek ilyen hírek, de főleg a fejlett országokból. Az ügyek elértek a Szentszékig is. Egyrészt XVI. Benedek pápa fivérét, a nagyhírű regensburgi fiúkórus egykori karvezetőjét keverték gyanúba. Másrészt a korábbi Ratzinger  bíborost vádolták azzal, hogy egyházmegyéjében súlyos ügyeket tusolt el.

Az egyház ezekre az ügyekre kétféle módon  válaszolt. A pápa máltai látogatásán találkozott azokkal, akik valaha papok szexuális kizsákmányolásának áldozatai voltak és kifejezte velük szolidaritását. Beszédeiben is kinyilvánította: az egyházat  saját bűnösei fenyegetik leginkább. Egy és több szinttel lejjebb azonban megindult az ellentámadás. Azt sugallják, hogy mivel a papi pedofília töredéke a civilek, családtagok által elkövetett hasonló  bűnöknek, a súlya is kicsi. Sőt, azt, ahogy az ügyeket a média tálalja, Göbbels náci propagandaminiszter egyházellenes akciójához hasonlítják.

Visszautasítják általában azt is, ha a papok szexuális tévelygését a cölibátussal magyarázzák. Sok pap és teológus a kényszernőtlenség megszüntetésére szólít fel, hiszen, mondják, ez nem hitbeli dogma. Róma például több keleti egyházban megengedi, hogy papjai házasok legyenek. Az ellenállás azonban továbbra is nagyon nagy a Vatikánban.

Morales levelében érintette a nők pappá szentelésének kérdését, amelyről a pápaság szintén hallani sem akar. Elsősorban az amerikai katolikus nők között erős a törekvés, hogy - más keresztény felekezetekhez hasonlóan - ők is papi szolgálatot láthassanak el. A vita nem a feminizmusról szól - állítják - hanem arról, hogy az egyház konzerválni akarja a nők helyzetét.  Sokan a „nők reformációját” követelik. Emlékeztetnek az egyház viszonyára a nők testi önrendelkezési jogát illetően. Az USA-ban épp a napokban váltott ki országos botrányt, hogy Phoenix  római katolikus püspöke kiközösített az egyházból három személyt, (köztük egy apácát) akik egy katolikus kórházban közreműködtek egy életmentő terhességmegszakításban.  Lehet, hogy a bolíviai elnök elsősorban a maga  politikusi ügyeit intézte Rómában, ám az általa felvetett kérdések sokakat foglalkoztatnak. Új zsinatra lenne szükség - állítják az egyházon belüli bírálók.

XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadja Evo MORALES bolíviai elnököt a Vatikánban 2010. május 17-én.
Vatikánváros, 2010. május 17. XVI. BENEDEK pápa magánkihallgatáson fogadja Evo MORALES bolíviai elnököt a Vatikánban 2010. május 17-én. (MTI/EPA/Andrew Medichini)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.