Moldovában megkezdték a szavazatok újraszámlálását

Moldovában megkezdték az április 5-i parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálását szerdán - közölte Iuori Ciocan, a központi választási bizottság szóvivője. Közel húszezer ember vesz részt a voksok átszámlálásában, amelynek eredményét pénteken jelentik majd be.

Az ellenőrzés folyamatában részt vesznek nemzetközi megfigyelők és a politikai pártok képviselői, kivéve a parlamentbe bejutott három ellenzéki pártot, a Liberális Pártot, a Moldovai Liberális Demokrata Pártot és a Mi Moldovánk nevű pártszövetséget.

A szavazatok újraszámlálásáról vasárnap hozott döntést az alkotmánybíróság Vladimir Voronin államfő és az általa vezetett, a győztesnek kihirdetett kommunista párt kérésére. Bár az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az Európai Unió és a Független Államok Közössége által delegált megfigyelők is törvényesnek ismerték el a választást, az ellenzék csalást kiáltott, és tiltakozó tüntetéseket hívott össze. A demonstrációk zavargásba torkolltak április 7-én, a tüntetők feldúlták a parlament épületét és az államfő rezidenciáját. Az erőszakos cselekményekben több mint 90 ember sebesült meg, mintegy kétszáz embert pedig őrizetbe vett a rendőrség.

A moldovai hatóságok szerint az ellenzék lejáratta magát azzal, hogy nem volt hajlandó elküldeni képviselőit a szavazatok újraszámlálására. "Az ellenzéki pártoknak nincs okuk arra, hogy ne bízzanak a központi választási bizottságban, amelynek vezetését a 2005-ös választások után éppen rájuk bízták" - jelentette ki Vladimir Curkan, a parlament igazságügyi és mentelmi bizottságának elnöke. Szerinte megalapozatlanok azok a követelések is, amelyek a választói névjegyzékek ellenőrzésére vonatkoznak.

A központi választási bizottság által április 8-án kihirdetett hivatalos végeredmény szerint összesen négy párt jutott be a parlamentbe. Az eddig kormányzó kommunisták a szavazatok 49,48 százalékát szerezték meg, s így 60 mandátumhoz jutottak a 101 fős parlamentben. A Liberális Párt (13,14 százalék) és a Moldovai Liberális Demokrata Párt (12,43 százalék) 15-15, a Mi Moldovánk (9,77 százalék) pedig 11 mandátumhoz jutott. A választásokon indult többi nyolc párt, illetve független jelölt nem volt képes átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 6 százalékos küszöböt.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.