Moldova bezárkózik a választások előtt

Parlamenti választásokat tartanak április 5-én Moldovai Köztársaságban. A kommunista kormány hatalma elvesztésétől tart, ezért minden eszközzel megpróbál gátat szabni annak, hogy romániai politikai erők az ellenzékét támogassák.

Az elmúlt napokban a kisinyovi hatóságok csaknem háromszáz román állampolgártól tagadták meg a belépési engedélyt Moldova területére. A határőrség különböző ürügyeket talált erre: a moldovai közjegyzők által láttamozott hivatalos meghívók, az egészségügyi biztosítások vagy pedig a HIV-mentességről szóló orvosi igazolások hiánya.

Ezen kívül kiutasították az országból a bukaresti mintára alakult Moldovai Demokrata-Liberális Párt romániai tanácsadóit, s nem léphettek be az országba a Class könnyűzene együttes tagjai sem, akik a moldovai Európai Cselekvés Mozgalom kampányrendezvényén kellett volna hogy fellépjenek.

Moldovában a közvélemény elégedetlen, mert az EU-hoz való közeledést a kormány lefékezte, és ellenségnek kiáltotta ki az integráció legfőbb támogatóját, Romániát. Nemrég a kommunista kormányzathoz közel álló Moldova Suverana napilap azzal vádolta Bukarestet, hogy „törvénytelen, sőt erőszakos utakon az ország destabilizációját” akarja elérni, és „olyan ellenzéki pártok hatalomra juttatását, amelyek hozzá hűségesek”.

Filip Teodorescut, Románia kisinyovi nagykövetét berendelték a moldovai külügyminisztériumba, ahol figyelmeztették: a hatóságok megengedhetetlennek tartják román állampolgárok részvételét a választási kampányakciókban.

A bukaresti Adevarul szerint a kisinyovi hatalom attól retteg, hogy a legesélyesebb három ellenzéki alakulat összefoghat, és eltávolíthatja a Vlagyimir Voronyin vezette kommunistákat a hatalomból, ezért fokozta románellenes kampányát. Voronyin valóban a románellenességre játszik, s e célból beleegyezett nemrég abba is, hogy az orosz csapatok Moldova Köztársaság területén maradjanak. De azzal is egyetértett, hogy a Transznisztria státusát tárgyaló csoportból Ukrajnát, az Egyesült Államokat, az EU-t és az EBESZ-t zárják ki.

Cristian Diaconescu román külügyminiszter vasárnap felszólította a kisinyovi hatóságokat, hogy hagyjanak fel a román állampolgárokkal szembeni visszaélésekkel. A nyilvános felszólítást diplomáciai jegyzékváltás előzte meg, amely azonban nem vezetett eredményre. Diaconescu rámutatott: Románia továbbra is egyengeti Moldovának az EU felé vezető útját, felzárkózását támogatja, Kisinyovnak azonban fel kell hagynia a jogsértő magatartással, és tiszteletben kell tartania azokat a kötelezettségeket, amelyeket Brüsszellel szemben vállalt. Az európai állampolgárok szabad mozgásának korlátozása, a demokrácia és jogállamiság márpedig ilyen kötelezettség, amelyek be nem tartása negatív módon érintheti a Moldova és az EU között megkötött vízumkönnyítési egyezményt is.

A román diplomácia vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió figyelemmel követi a moldovai parlamenti választások lebonyolítását, mint az ország demokráciájának fokmérőjét.

Egy pár csókolózik Kisinovban a választási plakátok előtt
Egy pár csókolózik Kisinovban a választási plakátok előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.