Moldova nem akar oroszokat a Dnyeszteren túl

Az orosz csapatok feltétel nélküli kivonását követelte a szakadár Dnyeszteren túli területről pénteken Andrei Stratan moldovai külügyminiszter.

Az orosz csapatok feltétel nélküli kivonását követelte a szakadár Dnyeszteren túli területről pénteken Andrei Stratan moldovai külügyminiszter. Stratan az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Helsinkiben zajló éves miniszteri értekezletén leszögezte: az orosz katonai erőknek és hadi felszerelésnek teljes egészében, feltétel nélkül és átlátható módon távozniuk kell a területről.

Úgy vélekedett, hogy a szakadár régió problémájának rendezésére tett erőfeszítések kudarcát "az egyes résztvevőknél tapasztalt politikai akarathiány" okozza. Ezzel a miniszter félreérthetetlenül Moszkvára célzott, amely szerinte támogatja a szláv többségű terület elszakadását a román nyelvű Moldovától.

Stratan azt is kérte, hogy a szeparatista terület és Moldova többi része között húzódó "határon" állomásozó orosz csapatokat "civil misszió" váltsa fel. Ugyanakkor úgy értékelte a helyzetet, hogy jelenleg valószínűtlen egy olyan fegyveres konfliktus, amelybe az 1990-es évek elején Moldova és a Dnyeszteren túli terület belesodródott.

Oroszország akkor is ez utóbbit támogatta.

William Burns, az amerikai küldöttség vezetője Helsinkiben csütörtökön Európa "komoly problémájának" nevezte a moldovai orosz katonai jelenlétet. Vladimir Voronin moldovai elnök áprilisban hét év óta először találkozott a Dnyeszter Menti Köztársaság néven emlegetett terület elnökével, Igor Szmirnovval. Azóta azonban a tárgyalások holtponton vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.