Moldova felől is jönnek migránsok

A román rendőrség elfogott öt embercsempészt, akik a Moldovai Köztársaságból Magyarországra igyekeztek hat „ügyfelükkel" – közölte kedden a iasi megyei rendőrkapitányság.

Az eset hétfőn történt a kelet-romániai megyeszékhely, Jászvásár (Iasi) területén. Az öt román és moldovai csempész – egy nemzetközi bűnszövetkezet tagjai – éppen autót cseréltek, amikor a rendőrök meglepték őket. Hat illegális bevándorlót, öt afgánt és egy iránit kísértek.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) bűnszövetkezet létrehozásában való részvétel és embercsempészés gyanújával eljárást indított ellenük. A csoport három tagját őrizetbe vették, kettő szabadlábon védekezhet.

A rendőrségi közlemény szerint a csempészcsoportot hosszabb ideje figyelték, nem ez lett volna az első útjuk Románia keleti határa és Magyarország között.

A csoport egy kiterjedtebb hálózat részét képezte. Az öt romániai és moldovai állampolgár dolga az volt, hogy átvegye a Moldovából érkező migránsokat, és a schengeni határig szállítsa őket. Ezért fejenként ezer és 4 ezer euró közötti összeget kértek. Hétfő hajnalban, a moldovai hatóságoktól kapott füles alapján lecsaptak rájuk, amikor egy román rendszámú autóból átszálltak egy Bulgáriában bejegyzett személygépkocsiba. A közlemény csupán azt pontosítja, hogy a csempészek életkora 20 és 52 év közötti, az nem derül ki a dokumentumból, hogy az öt fő közül hány romániai, illetve moldovai.

Az elfogott migránsokat – három felnőttet és három gyereket – a radóci (Radauti) fogadóállomásra szállították. Az autókban 14 mobiltelefont találtak a rendőrök, az „üggyel kapcsolatos dokumentumokat" – valószínűleg úti okmányokat –, valamint készpénzt: 9 550 eurót, 1 450 amerikai dollárt, 310 román és 5 000 moldovai lejt. Az összesen 9 400 euró értékű autókat elkobozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.