MOL-INA: Az ötezer kunás vacsora

Egy hét múlva dőlhet el, mi lesz annak a videofelvételnek a sorsa, amelyen a horvát ügyészség antikorrup­ciós nyomozó hivatala (USKOK) szerint Ivo Sanader és Hernádi Zsolt „üzletkötése” látható.

Mint ismeretes, a volt horvát kormányfőt korrupciós vádakkal állították bíróság elé Zágrábban, és egyebek mellett azzal is vádolják, hogy 10 millió eurót kért volna a magyar olajtársaság vezérigazgatójától azért, hogy a Mol átvehesse a horvát INA-ban az irányítást. 

Amiről tehát hetek óta cikkeztek a horvát lapok, mostanra valósággá vált, a bíró asztalára került az a filmfelvétel, amely állítólag azt rögzítette, Sanader és Hernádi megállapodtak a kenőpénzről. Ezen az éttermi találkozón részt vett a Sanader elleni vád koronatanúja – akkoriban még Sana­der barátjaként –, Robert Jezic horvát nagyvállalkozó is, akinek most vélhetően érdekében áll együttműködni az ügyészséggel, hiszen más ügyekben ellene is eljárás folyik. A volt kormányfő büntetőeljárásának vádiratát összeállító ügyészek most a 90 perces szalag perdöntő jellege mellett érvelnek, míg Sanader ügyvédei mindent elkövetnek azért, hogy a kazettát töröljék a bizonyítékok sorából.

Horvátországban egyébként már a hollywoodi forgatókönyvek fordulatait is jócskán túlszárnyaló, képtelennél képtelenebb feltételezések és összeesküvés-elméletek keringenek Sanader és Hernádi találkozóját illetően. Vannak, akik arra esküsznek, hogy a Marcellino étterem biztonsági kamerái a volt kormányfő kérésére rögzítették annak idején a megbeszélést. Mivel az ilyen tárgyalási taktika egyáltalán nem elképzelhetetlen, és még csak nem is szokatlan Horvátországban, politikai elemzők azt sem zárják ki, a horvát fél annak idején ezzel is próbálta bebiztosítani irányító pozícióját az INA privatizáció­jánál.

Ami tény: az egyelőre tisztázatlan okok miatt az étteremben több mint két éve őrzött felvétel a magyar Mol folyamatos cáfolatai ellenére is létezik, sőt Tamara Laptos – az USKOK helyettes vezetője, akit Sanader képtelen a titulusával együtt említeni, és a bíró folyamatos figyelmeztetései ellenére is csak következetesen „ő”-nek nevez – még két éttermi számlát is lobogtatott csütörtökön a bíróságon. Szerinte a volt horvát kormányfő és a Mol vezérigazgatója több mint 5000 kuna (mai áron 205 ezer forint) értékben ettek, ittak azon a bizonyos estén a zágrábi étteremben.

Nem ez volt azonban Tamara Laptos egyetlen „előhúzott” meglepetése a csütörtöki tárgyaláson. Az ügyésznő többször gyanúsítottként említette Hernádi Zsoltot, kijelentve: ellene is folyamatban van a vizsgálat, és csak azért nem halad előre, mert a magyar hatóságoktól nem kaptak segítséget ahhoz, hogy kihallgathassák a Mol-vezért. Ez a fordulat egyébként nagyon meglepte Sanader ügyvédeit, akik túl gyorsnak nevezték a bírósági iramot, és folyamatosan arra hivatkoztak, nem volt elég idejük felkészülni a tökéletes védelemre.

A fejleményekkel kapcsolatban kerestük a magyar olajipari társaságot is, ahol Szollár Domokos, a magyar olajipari vállalat nemzetközi kommunikációs igazgatója elmondta: a Molnak nincs információja arról, hogy bármely vezetője ellen büntetőeljárás lenne Horvátországban vagy akár Magyarországon.

– Ismét határozottan visszautasítjuk a vádakat – mondta –, nem történt kifizetés, és nem volt semmilyen megállapodás bármilyen kifizetésről horvát politikussal, döntéshozóval az INA részvényesi megállapodása előtt, alatt vagy után. A tárgyalás a tanúk meghallgatásával folytatódik majd november 17-én és 18-án. A védelem kezdeményezte egyébként Jadranka Kosor jelenlegi miniszterelnök beidézését is.Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök november elején, korrupciós pere tárgyalásán, Zágrábban

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.