Mókussal a korrupció nyomában

A „Mókus” fedőnevű megfigyelési akcióval próbálta a Deutsche Bahn által megbízott berlini magándetektív iroda kideríteni, hogy a német vasút vezető menedzserei, illetve házastársai milyen „cégen kívüli” gazdasági érdekeltségekkel rendelkeznek. A fürkészések során a megbízott magánnyomozók többször vétettek a hatályos német adatvédelmi törvények ellen.

A hamburgi Stern magazin által kirobbantott ügy azért is pikáns, mert a Deutsche Bahn ugyanazt a berlini magándetektív-céget, a Network Deutschland GmbH-t bízta meg, amely a Deutsche Telekomnak is dolgozott. A Népszabadság is részletesen beszámolt arról, hogy Európa vezető távközlési konszernjéről tavaly augusztusban derült ki, hogy 2005-2006 folyamán legalább hatvan személy, köztük felügyelő bizottsági tagok, igazgatótanácsi tag és a cégről tudósító újságírók után „szaglásztatott”. Tavaly áprilisban pedig a Lidl került szorongatott helyzetbe annak kapcsán, hogy a diszkontlánc magándetektívekkel figyeltette meg dolgozóit, illetve feljegyzéseket készíttetett munkahelyi viselkedésükről.

A Stern rendelkezésére álló belső ügyiratok szerint a Deutsche Bahn több mint ezer ember után kémkedett a Network segítségével. Az állami tulajdonú konszernnél elismerték a megfigyelési akciókat, azokat azonban a korrupció elleni küzdelemmel indokolták.

A Network magándetektívjei először 2002 végén, a Babilon fedőnevű akció során fürkészték át több száz Deutsche Bahn-alkalmazott személyes adatait, köztük banki adataikat és telefon-összeköttetéseiket. Majd jött a 2003-as Mókus-akció, ebben közel nyolcszáz vezető beosztású munkatárs adatait adták át a Networknek. A megbízás úgy szólt, hogy térképezzék fel az illetők és házastársaik vállalaton kívüli gazdasági-üzleti érdekeltségeit. A Stern úgy tudja, a Deutsche Bahn utoljára 2007-ben bízta meg a magánnyomozókat, hogy vizsgálják meg a menedzserek és a vasútnak beszállító cégek viszonyát, találnak-e bármilyen korrupcióra utaló jelet.

A Deutsche Bahn (DB) lapunkhoz is eljuttatott közleményben utasította vissza, hogy az állítólagos adatkezelési botrányokat együtt emlegessék a Deutsche Telekom és a Lidl törvénytelen megfigyelési botrányaival. A berlini székhelyű vasúti konszern azt hangoztatta, hogy minden lehetséges eszközzel fellép a gazdasági bűnözés és a korrupció ellen - különösen annak fényében, hogy évente húsz milliárd euró értékben vásárolnak szolgáltatásokat.

A DB elismerte, hogy 1998-2007 között több mint negyven esetben adtak nyomozási megbízást a Network-nek, a kifizetett honorárium elérte a 800 ezer eurót. A vasúti konszern ugyanakkor azt is hozzáfűzte: Alexander Dix berlini tartományi adatvédelmi biztos a Network-megbízások felülvizsgálatakor jelentős adatkezelési visszaélésekre bukkant, az adatvédelmi biztosnak ugyanakkor nincs alapvető kifogása azon módszerek ellen, amelyekkel a Deutsche Bahn igyekszik visszaszorítani a korrupciót és más gazdasági bűncselekményeket. Dix azt mondta a Sternnek: bizonyos adatkezelési vétségek esetében nem kizárt a büntetőeljárás, illetve az, hogy a Deutsche Bahnra pénzbírságot rónak ki.

A teljes képhez tartozik, hogy a Deutsche Bahnnak a mostani kétes ügyek nélkül is meglehetősen rossz az ázsiója Németországban. Bár az itteni vasúti szolgáltatások sokkal magasabb színvonalúak, mint például Kelet-Európában, ritkán találni olyan németet, aki elégedett lenne a vasúttal. Hartmut Mehdorn konszernfőnök azért is szálka sokak szemében, mert mindenáron privatizálni akarja az egyébként a sajtó által is drágának tartott vasutat.

The Quadriga atop of the Brandenburg Gate is pictured in front of the Deutsche Bahn AG headquarters (L) and the Sony Center (R) at the Potsdamer Platz in Berlin August 14, 2008.     REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY)
The Quadriga atop of the Brandenburg Gate is pictured in front of the Deutsche Bahn AG headquarters (L) and the Sony Center (R) at the Potsdamer Platz in Berlin August 14, 2008. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.