„Szükség van palesztin államra”

Az Európai Unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombati beszédében támogatta egy független palesztin állam létrejöttét. Federica Mogherini szerint a világ nem engedheti meg, hogy a nyári konfliktus után új konfliktus törjön ki Gázában.

A főképviselő palesztin területen tett látogatásán kijelentette: „Szükség van palesztin államra, ez a végső cél, és ez az Európai Unió álláspontja.” Hozzátette, hogy az elmúlt hat évben véghezvitt három izraeli offenzíva után a világ nem engedheti, hogy egy negyedik is legyen.

Híradó emlékeztet rá, hogy a gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet és Izrael a nyáron 50 napig tartó háborút vívott egymással, amelyben több mint 2100 palesztin halt meg.

Mogherini hangsúlyozta, hogy sem a gázaiak, sem a világ nem engedheti, hogy új háború legyen. Nem ülhetünk tétlenül, mert akkor még negyven évig fog tartani ez a háború - tette hozzá a volt olasz külügyminiszter, aki Catherine Ashtont váltotta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tisztségében.

Jeruzsálemnek két ország fővárosának kell lennie, a települést békében és tisztelettel meg kell osztaniuk egymás közt a palesztinoknak és az izraelieknek. - fejezte ki az EU álláspontját Mogherini.

A palesztin vezetés hosszú ideje azt követeli, hogy Kelet-Jeruzsálem legyen a palesztin állam fővárosa. Egyúttal azzal vádolják Izraelt, hogy az nemcsak hogy megszállva tartja Kelet-Jeruzsálemet, de különböző beruházásokkal és telepek létrehozásával megpróbálja megakadályozni, hogy az valaha is a palesztinok fővárosa lehessen.

Jeruzsálemben a főképviselő pénteken az erőszak kiújulásának veszélyére hívta fel a figyelmet. Kijelentette, eljött az ideje, hogy az Európai Unió teljes politikai súlyát latba vesse annak érdekében, hogy Izrael és a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.