Egyelőre nem enyhítenek az Oroszország elleni szankciókon

Csak akkor születhet döntés az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt elrendelt szankciók enyhítéséről, ha javul a helyzet – jelentette ki az Európai Unió külügyi főképviselője az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozását megelőzően Brüsszelben.

Csak a terepen tapasztalható javulás és a szeptemberben aláírt, az ukrán válság politikai megoldását célzó minszki jegyzőkönyv megvalósításának fényében születhet bármilyen döntés az Oroszországgal szemben korábban bevezetett szankciókról – fogalmazott Federica Mogherini.

Az olasz politikus egyértelművé tette, hogy a miniszterek hétfőn a szankciók ügyét nem tárgyalják, ahogyan nem lesz szó külön arról sem, hogy az EU támogatja Ukrajnát, mert ez a támogatás Mogherini szerint továbbra is határozott és töretlen. Mind mondta: a külügyminiszterek alapvetően arról fognak tárgyalni, hogy a szankciókon kívül milyen más eszközök állnak rendelkezésükre.

A külügyi főképviselő az ukrajnai konfliktussal összefüggésben „nem jó hírnek" nevezte, hogy az ország keleti részén ismét felerősödött az erőszak.

Pár nappal a miniszteri tanács ülése előtt kiszivárgott egy dokumentum, amelyet Mogherini a tagállamok között köröztetett, és amely az orosz kapcsolatok újjáépítésének lehetőségeit taglalta. A nemzetközi sajtó ebből azt a következtetést vonta le, hogy Mogherini lazítaná az Oroszországgal szembeni szigort. Az olasz politikus erre válaszul közölte: nincs tervben, hogy az Európai Unió ismét úgy viszonyuljon Moszkvához, „mintha mi sem történt volna".

Egy neve mellőzését kérő diplomata erről a múlt hét végén így fogalmazott: senki sem gondolhatja, hogy a külügyminiszterek a szankciók feloldásáról dönthetnek, mivel ez egyrészt az állam-, illetve kormányfők jogköre, másrészt Kelet-Ukrajnában konkrétan háború van.

A tárgyalást megelőzően Federica Mogherini megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.