Módosították a botrányos Nemes Jeles-interjút

Alaposan átszabta a Saul fia rendezőjével készített interjúját a németországi Jüdische Allgemeine, miután a film készítői jelezték, a cikkben leírtak egy része sosem hangzott el, és ezért perre mennek.
A nagy botrányt kavart interjú először nyilvánosságra hozott változata szerint az Oscar-díjra jelölt alkotás hazai fogadtatása túlnyomorészt negatív volt, ez azonban nem lepte meg a rendezőt, aki az első verzióban állítólag azt mondta, Magyarországon ma is rendkívül sokan gyűlölik a zsidókat, és ha lehetne, sokan újranyitnák a koncentrációs táborokat. Ebben a változatban Nemes Jeles a Schindler listáját és Az élet szépet hülyeségnek nevezte. A rendező és környezete már csütörtökön tiltakozott, a lapunknak is eljuttatott közleményben azt írva, hogy rágalom minden Nemes Jelesnek tulajdonított szó, ezért a film producerei azonnal megindítják a Jüdische Allgemeine ellen a szükséges jogi lépéseket.

Az új változatban a rendező a Spielberg- és a Benigni-film kapcsán így fogalmaz: a legtöbb úgynevezett holokausztfilm a biztonság érzetét nyújtja a nézőnek, hogy szigorúan külső szemlélő legyen, a legtöbb történet a túlélésről szól, ők azonban egyéni sorsokról akartak beszélni, úgy, hogy a néző nem külső szemlélő.

A magyarországi antiszemtizmusról szóló vélemény a módosítás után így hangzik: „A holokausztot sokan még mindig olyan eseményként kezelik, amelyhez Magyarországnak semmi köze nem lett volna – akár az áldozatok, akár az elkövetők oldaláról".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.