Modern rabszolgatartás: elítélték Kadhafi volt kabinetfőnökének feleségét

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték szerdán Franciaországban Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető volt kabinetfőnökének feleségét, amiért „méltatlan élet- és munkakörülmények között" alkalmazott négy tanzániai állampolgárt.

Az 56 éves francia-libanoni kettős állampolgárságú Kafa Kachour Bashirt - aki évente több hónapot Franciaországban tölt - 70 ezer eurós pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte a bíróság. Kadhafi egykori kabinetfőnökének felesége ellen azért indult eljárás, mert  „sérülékeny személyeket az emberi méltósággal összeférhetetlen lakhatási vagy munkakörülményeknek tett ki". Emellett feketemunka és munkaszerződés nélküli külföldiek foglalkoztatása, valamint illegális tartózkodásának segítése is a vádpontok között szerepelt.

A modernkori rabszolgákat - egy negyven év körüli testvérpárt és egy harmincas házaspárt - Líbiából hozta Bashir a svájci határ közelében, Prévessin-Moens nevű településen található luxusvillájába. Elmondásuk szerint az alkalmazottaknak elvették az útlevelüket, enni csak maradékot kaptak, egész nap dolgoztak, szabadságuk soha nem volt, és mindezért alig kaptak fizetést.

A tárgyalásról távol maradt Bashir tagadta a vádakat. Ügyvédje, Marcel Ceccaldi szerint "óvatosan" kell kezelni ezt az ügyet, amelyben számos kérdés merül fel. Például, hogy a négy alkalmazott nem azért perelte-e be munkaadóját, hogy Franciaországban maradhasson, és szociális juttatásokból részesülhessen. Álláspontja szerint ügyfele nem "rabszolgatartó", egyúttal óva intett az áldozatok körül kialakult „együttérző hangulattól".

A testvérpár tagjai 20-20 ezer, a házaspár tagjai pedig fejenként 1200 eurós kártérítésben részesülnek. Az áldozatokat „hatalmas elégedettség" töltötte el ügyvédjük, Mehdi Benbouzid szerint a "szolgaélet" után. "Ügyfeleim megkönnyebbültek. A meghallgatásuk után az volt az érzésük, hogy nem hitt nekik a bíróság. De most megkönnyebbültek attól, hogy elismerték, ők is emberek és nem hazudozók" - mondta a jogi képviselő.

Az ügyet egy másik, nigeri alkalmazott feljelentése robbantotta ki, akinek sikerült elmenekülnie a villából, ahogy később a testvérpárnak is. A nigeri férfit 2009-ben illegális bevándorlás miatt letartóztatták, s ekkor mondta el a rendőröknek, hogy milyen körülmények között dolgoztatták. A feljelentést követően 2009 májusában házkutatást tartott a rendőrség a villában, ekkor talált rá a tanzániai házaspárra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.