Mocorognak Magyarországon a felvásárlók

Jelentősen megugrott a felvásárlások és összeolvadások száma az elmúlt évben Magyarországon – derült ki az üzleti tanácsadás egyik legnagyobb szereplője, az EY kedden közzétett elemzéséből. A tranzakciók száma közel 30 százalékkal növekedett, a piac becsült mérete viszont csak két százalékkal bővült.
Mindez arra utal, hogy a magyar gazdasági élet igencsak megélénkült.

Tavaly összesen 130 lezárt ügyletet jegyzett az EY felmérése, ami 28 megállapodással több, mint 2014-ben. Ezzel Magyarország a régió negyedik legaktívabb piacának számított Törökország, Lengyelország és Csehország után. Az üzletek értékét a EY több mint 1,5 milliárd dollárra – azaz 421,5 milliárd forintra – teszi (Összehasonlításképpen: a közép- és dél-kelet-európai piac mérete a becslések szerint mintegy 43 milliárd dollár.)

A magyar érintettségű felvásárlások és összeolvadások változatlanul „belterjesnek" nevezhetők: a tavalyi tranzakciók több mint 60 százaléka volt ugyanis olyan üzlet, amelyben mindkét érdekelt – azaz a vevő és a célpont is – magyar volt. A határon túli vásárlók közül az amerikaiak és a németek voltak a legaktívabbak 6-6 üzlettel. Magyarországi társaságokhoz nyolc nyilvánosságra került ügylet kötődik: kettő Lengyelországban, egy pedig Romániában, Szerbiában, Bosznia és Hercegovinában, Norvégiában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban.

Az összes ügylet csaknem egyharmada az it és a technológiai szektorban zajlott itthon, ahol a tranzakciók átlagos értéke tavaly elérte a 9,4 millió dollárt, azaz a 2,64 milliárd forintot. A jelentősebb üzletek listáján ott van az amerikai LastPass' LogMeIn általi felvásárlása, és a Szallas.hu eladása is, amit a Portfolion – OTP páros szerzett meg. Legnépszerűbb befektetési célpontnak továbbra is a felhő alapú számítástechnikai-, az adatvédelemi- és a pénzügyi it-szoftverek gyártása, valamint a biotechnológia területén működő cégek számítanak. A második helyen az energetikai, bányászati szektor áll, a harmadik a feldolgozóipar. Előbbiben másfélszer több – összesen 17 – tranzakciót hoztak össze tavaly, mint 2014-ben. A legjelentősebb a MOL norvégiai felvásárlása volt, amelynek során megszerezték az Ithaca Petroleum Norge-t 60 millió dollárért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.