Mobilon figyelmeztetik egymást a luxusboltok, ha feketét látnak

Mobiltelefonos alkalmazással figyelmeztetik egymást az egyik előkelő washingtoni negyed lakói, az üzletek eladói és a rendőrség, ha gyanús alakokat látnak. Ám most nagy botrányt kavart, hogy a georgetowniak csevegőprogramjában szinte mindig csak a feketék gyanúsak.

"Két fekete férfi kiabál egymással az utcában. Segítségre van szükségem" - írta a csevegőprogramban Julia Balfi, aki egy lakberendezési üzletben dolgozik Georgetownban. Egy rendőr egy percen belül választolt, hogy megnézi, mi történik. Walter pedig megnyugodott - ismertetett egy mindennapos történetet aThe Washington Post.

A lap megjegyzi, hogy több amerikai városban is használnak már hasonló alkalmazásokat. Szinte mindenütt felháborodást váltottak ki, és azóta is folyik a vita arról, hogy ez vajon a bűnmegelőzést szolgálja, vagy csak a faji megkülönböztetés újabb eszköze. A téma olyan kényes, hogy a washingtoni lap nehezen talál nyilatkozókat a cikkhez. Az Egyesült Államokban a faji megkülönböztetés és a szegregáció az egyik legfontosabb téma a közbeszédben a fergusoni és baltmore-i gyilkosságok és tüntetések nyomán.

Georgetownban tavaly februárban kezdték használni az "Operation Groupme" nevű programot, amelyet az üzleteket tömörítő egyik képviselet indított a rendőrséggel együttműködve. Ma már 380 felhasználója van és tavaly március óta több mint hatezer üzenetet küldtek rajta. Idén január óta több mint háromezer üzenetet váltottak az aggódó Gerogetowniak, és egy vizsgálat szerint az így bejelentett gyanús személyek 70 százaléka afroamerikai volt. A körbeküldött, titokban készített fotók 90 százaléka feketéket ábrázolt.

A boltosok gyakran titokban fotót is készítenek a tolvajnak nézett emberekről. Egy magas, jól öltözött fekete férfit valaki azért nézett gyanúsnak, mert nem vett semmit, csak mindent jól megnézett. Az eladó körbe is küldte a képét a többieknek, hogy vigyázzanak vele. Egy másik boltos azonban hamar választolt: felismeri, nemrég járt az ő boltjában, ahol meglehetősen sok pénzt hagyott ott öltönyökre és egy pár kesztyűre.

Egy másik eladó azért kért segítséget, mert három afroamerikai tért be az üzletbe, akiknek marihuánaszaga volt. Egy rendőr azt választolta, tárcsázza a 911-es segélyhívó-számot, de egy másik lehűtötte: a marihuánaillat még nem bűn.

Kérdés, a programnak milyen haszna van. Az eladók azt mondják, javult a biztonságérzetük. Ám Joe Sternlieb, a programot elindíto Georgetown Üzletfejlesztési Körzet igazgatója szerint a csetprogram kevés letartóztatáshoz vezetett eddig. "Lehetetlen megmondani, mi segíti és mi nem segíti a bűnmegelőzést" - mondta Sternlieb.

Egy biztos: a feketék és a fehérek viszonyát nem segíti, hogy fény derült a program létére. Georgetown egykor a rabszolgakereskedelem fontos kikötője volt, később jelentős afroamerika lakossággal. Ám a huszadik században kiszorították őket a vagyonos fehérek, ma pedig szinte nem is laknak itt feketék. A macskaköves utcák bájos apró háziaban, illetve téglaborítású palotáiban lakik a washingtoni elit. Itt még a washingtoni metró sem áll meg - a helyi szóbeszéd szerint azért, mert a háztulajdonosok egykor hevesen lobbiztak ellene. Metróval ugyanis könnyedén eljuthattak volna Georgetownba a város másik, veszélyesebb feléből a gyanús alakok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.