Mobillal előznék meg a járványt Kínában

Mobiltelefont kapnak a dél-kínai Kantonban azok, akik az ebolajárvány által legsúlyosabban érintett afrikai országokból érkeznek. A készüléket három héten át mindig bekapcsolva kell tartaniuk, hogy szükség esetén elérhetők legyenek a hatóságok számára.
Kuangtung tartomány 14 milliós székvárosának, a kínai gyáripar központjának szoros kapcsolatai vannak a fekete kontinenssel, amellyel havonta több mint 160 légi járat köti össze. A térségben jellemzően sok afrikai állampolgár is dolgozik.

A tartományi hatóságok rendelkezése szerint a Guineából, Sierra Leonéből és Libériából érkezett utasok kivétel nélkül kapnak egy egészségügyi csomagot, benne hőmérővel, egy helyi térképpel és egy SIM-kártyával ellátott mobiltelefonnal. Csütörtökig már 98-an kapták meg készüléküket a repülőtéren, ahol egyébként külön folyosót nyitottak azok számára, akik nyugat-afrikai országokból érkeznek, korábban ebolás fertőzöttel érintkeztek, vagy magas lázuk van.

A hatóságok minden érintettet arra figyelmeztettek, a telefonokat 21 napig nem kapcsolhatják ki, hogy szükség esetén a járványügyi szakemberek időben elérhessék őket. Aki nem tesz eleget a felhívásnak, feketelistára kerül és következményekkel kell számolnia a legközelebbi beutazása alkalmával.

Kínában eddig nem jelentettek ebolagyanús beteget, s a Hszinhua hírügynökség pénteki jelentése szerint az országot szigorú védelem alá helyező szomszédos Észak-Korea karanténjaiban sincs kínai állampolgár. Phenjan szerdán közölte valamennyi helyi diplomáciai képviselettel, hogy az országba belépő minden külföldit - függetlenül attól, hogy honnan jöttek - 21 napra elkülönítenek.

Pekingben pénteken közölték, hogy Kína nem hagy fel az ebola által sújtott államok megsegítésével, ameddig a járványt nem sikerül megállítani. Arról tájékoztattak, hogy a segélyek negyedik "csomagjának" részeként Libériában egy hónapon belül egy száz ágyas kezelőközpontot építenek, amelynek irányítását és működtetését a kínai hadsereg egészségügyi különítménye fogja ellátni. Közel 500 fős különlegesen kiképzett személyzetével az ott dolgozó kínaiak száma meg fogja haladni a 700-at. Ezen kívül felszereléseket is küldenek Nyugat-Afrikába, köztük több tucat mentőautót. A bejelentés szerint a nyugat-afrikai országok számára 750 millió jüant - átszámítva mintegy 122 millió dollárt - különítettek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.