Mladics szerint elfogult a bíró

Egy évvel elfogása után, holnap kezdődik Ratko Mladics pere a volt Jugoszlávia háborús bűneivel foglalkozó hágai Nemzetközi Törvényszéken (ICTY). A most hetvenéves tábornok vitatja az ICTY eljárásának jogosságát és az ügyében ítélő bíró elfogulatlanságát.

A vád szerint a boszniai szerb hadsereg egykori vezetője felel az 1995-ös srebrenicai mészárlás nyolcezer muzulmán civil áldozatáért és Szarajevó csaknem négy évig tartó ostromának tízezer halottjáért. A most hetvenéves tábornok – aki tizenöt év nemzetközi körözés után került rendőrkézre egy vajdasági faluban – vitatja az ICTY eljárásának jogosságát és az ügyében ítélő bíró elfogulatlanságát.

Alphons Orie ugyanis holland, márpedig annak idején épp holland békefenntartók állomásoztak Srebrenicánál, meglehetős passzivitásukkal megkönnyítve a boszniai szerb csapatoknak a civilekkel szembeni véres akcióját. (A történtek miatt 2002-ben a teljes holland kormány lemondott, miután nyilvánosságra került a srebrenicai eseményeket vizsgáló jelentés, amely a holland kéksisakosok felelősségét is felvetette.) Ráadásul Orie több más ügyben is ítélkezett már, amelyben Mladics egykori beosztottjait bűnösnek találták.

Az egykori tábornok ügyvédjei korábban Mladics egészségi állapotára hivatkozva is szerették volna három hónappal elhalasztani a per kezdetét, mondván: védencük nem lesz képes a 413 tanú kihallgatását is magába foglaló, kétszáz munkaórásra tervezett per végigülésére. Ugyanakkor az elfogásakor erősen lefogyott, agyvérzés miatt jobb karját használni sem tudó férfi mára láthatóan jobb állapotban van – jegyezte meg tudósításában a Reuters. – Ez a NATO bírósága. Nincs joguk ítélkezni felettem és népem felett. A NATO bombázta a népemet éppúgy, ahogyan most Ázsiában és Afrikában teszi – jelentette ki korábban Mladics a nemzetközi bíróságról, amely végül elérte, hogy működése alatt mind a 161 körözött személy a vádlottak padjára kerüljön. Mladics volt az utolsó, akit Hága Szerbiától követelt. Az ő kiadatása nyitotta meg az utat a nyugat-balkáni ország előtt az EU-tagjelölti státuszhoz, amelyet márciusban kapott meg Brüsszelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.