Mladics nem vallott

a bosznia-hercegovinai szerbek egykori tábornoka megjelent a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt, de elzárkózott attól, hogy akár bűnösnek, akár ártatlannak vallja magát az előtte felolvasott vádpontokban.

Egyelőre nem nyilatkozott az ellene emelt vádakról a pénteken a hágai törvényszék elé állított Ratko Mladics, a bosznia-hercegovinai szerbek egykori katonai parancsnoka.

Mladics a vádlottak padján. Még tanulmányozna egy kicsiit
Former Bosnian Serb commander Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, June 3, 2011. Mladic appeared on Friday before the Yugoslav war crimes court to hear charges of genocide over the 1992-95 Bosnian war. REUTERS/Martin Meissner/Pool (NETHERLANDS - Tags: CRIME LAW POLITICS CIVIL UNREST)

A múlt héten a vajdasági Lázárföldjén (Lazarevo) letartóztatott vádlottnak a délszláv háborús bűncselekmények ügyében eljáró törvényszék tanácselnöke felolvasta a vádirat lényeges pontjait tartalmazó kivonatot. Tájékoztatta Mladicsot, hogy egy hónapon belül kell válaszolnia arra, bűnösnek vallja-e magát, ezt azonban már ezen az első tárgyaláson is megteheti. Mladics szörnyűnek nevezte az ellene felhozott vádakat, és közölte, hogy több időre van szüksége a vádirat tanulmányozására. A bíró július 4-ére tűzte ki a következő tárgyalást.

Mladicsot az ENSZ-fennhatóság alatt álló srebrenicai enklávéban elkövetett mészárlás miatt népirtással, Szarajevó 43 hónapon át tartó véres ostromáért pedig háborús bűnökkel vádolják. A vádak között szerepel az ENSZ munkatársainak túszul ejtése is: némely gyanú szerint Srebrenicában a holland ENSZ-katonák szemhunyása kellett ahhoz, hogy a Mladics paracsnoksága alatt álló szerb erők legyilkolhassanak mintegy 8000 muzulmán férfit és fiúgyermeket. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.