Kiadták Mladicsot Hágának

A bosznia-hercegovinai szerbek volt tábornokát szállító rendkívüli biztonsági őrizetben vitték ki a belgrádi repülőtérre. Bár a döntés után még három nap is rendelkezésre állt, hogy az igazságügyi miniszter aláírásával hozzájáruljon a kiadatáshoz, a szerb vezetés nem kockáztatott: gyakorlatilag Sznezsana Malovics miniszteri sajtótájékoztatójával egy időben Mladics már a belgrádi repülőtérre érkezett, hat óra előtt pedig felszállt.

A bíróság kedden utasította el Ratko Mladics fellebbezését és döntött úgy, hogy bosznia szerbek volt tábornoka kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek; ezután a szerb igazságügyi miniszter is rábólintott a kiadatási kérelemre. A 69 éves férfi gyenge egészségi állapotára hivatkozva próbálta meg elérni a kiadatás felfüggesztését, de a szerb orvosok késznek ítélték arra, hogy a törvény elé álljon.

Mladicsot az 1995-ös srebrenicai mészárlás megszervezése és Szarajevó 43 hónapon át tartó véres ostroma miatt népirtással és háborús bűnökkel vádolják. Tizenhat évi bujkálás után csütörtökön fogták el egy kis vajdasági faluban, Lázárföldjén (Lazarevo). Ha bűnösnek találják, életfogytiglant kaphat, amelyet valószínűleg egy idegen országban kell letöltenie.

Az 1995-ben az ENSZ felügyelete alatt álló srebrenicai enklávében mintegy 8000 bosnyák muzulmán férfit és fiút gyilkoltak le a Mladics vezette szerb erők. A volt tábornok fia, Darko Mladics szerint apja elutasítja a felelősséget a II. világháború óta legnagyobb háborús bűnért.

Hágában Mladicsot 48 órán belül meghallgatják, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát az ellene felhozott vádakban. Az őt szállító gép este nyolc előtt pár perccel Rotterdamban szállt le; a kikötővárosból a kikötővárosból a scheveningeni fogházba szállítják tovább – ugyanoda, ahol csaknem három éve a másik fő srebrenicai gyanúsított, Radovan Karadzsics bosznia-hercegovinai szerb exelnök is raboskodik.

Bár a döntés után még három nap is rendelkezésre állt, hogy az igazságügyi miniszter aláírásával hozzájáruljon a kiadatáshoz, a szerb vezetés nem kockáztatott: gyakorlatilag Sznezsana Malovics miniszteri sajtótájékoztatójával  egy időben Mladics már a belgrádi repülőtérre érkezett, hat óra előtt pedig felszállt. Ezzel a kormány okafogyottá tette a szerb radikálisok újabb várható tiltakozó tüntetéseit. Ilyenek voltak már az elfogása napján Újvidéken, Vasárnap pedig Belgrádban is, ahol az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) szervezett tüntetést, a szerb nemzeti érdekek elárulásával vádolva a vezetést. A rendőrökkel való összecsapásokba torkolló megmozdulás után parlament második legnagyobb frakcióját adó SRS elhárította a felelősséget a letartóztatásokkal járó összetűzésekért, a  „szakszerűtlenül fellépő” rendőrséget okolva a történtekért.

Mladics kedd reggel rendőri kísérettel módot kapott arra, hogy meglátogassa lánya belgrádi sírját. Ana Mladics 1994-ben lett öngyilkos, egyes vélemények szerint az apja boszniai szerepvállalása miatt kialakult depresszió következtében. Maga Mladics vitatta az öngyilkosságot, szerinte ellenfelei végeztek lányával. A tábornokot kedden felesége és fia, valamint tíz és öt éves unokái is meglátogatták. Utóbbit a 2002-ig Belgrádban nem különösebben rejtőzködve élő, utána azonban sokkal inkább bujkáló Mladics vélhetően először látta.

Kedden tízezren gyűltek össze a Bosznia-Hercegovina részét képező Boszniai Szerb Köztársaság fővárosában is, tiltakozva Ratko Mladics kiadatása ellen. A Banja Lukában tartott tüntetést szervező szerb háborús veteránok szervezete szerint a 69 éves tábornok nem háborús bűnös, hanem szerb nemzeti hős.

A Mladicsot szállító kocsi a repülőtéren
A police vehicle carries Ratko Mladic at the entrance of Belgrade Airport May 31, 2011. Former Serbian military commander Ratko Mladic was taken from a Belgrade courthouse and jail complex in a police convoy on Tuesday and the road to the airport was closed to regular traffic, witnesses said. REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: POLITICS CRIME LAW IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.