Mladics kiabált a bíráival

A korábbi jelzésekkel ellentéteben mégis megjelent hétfői meghallgatásán Ratko Mladics, a bosznia-hercegovinai szerbek volt tábornoka. A Hágai Törvényszék nem bírta sokáig: a folyton közbekiabáló férfit kivezettették a tárgyalóteremből.

Bár vasárnap még az a hír járta, hogy Ratko Mladics bojkottálni fogja hétfői meghallgatását a hágai Nemzetközi Törvényszéken (ICTY), a bosznia-hercegovinai szerbek volt tábornoka ma mégis megjelent a testület előtt. Érdemben nem tett hozzá sokat ügyéhez: még arra sem volt hajlandó, hogy bűnösnek vagy ártatlannak nyilvánítsa magát – ez lett volna a meghallgatás célja –, csak folyamatos közbekiáltásokkal zavarta a munkát.

Még mielőtt bárki megszólalhatott volna, Mladics azonnal elkezdte mondani a magáét, és noha félbe akarták szakítani, Alphons Orie vezető bírót is túlharsogta – Nem fogom ezt hallgatni – vetette oda bíráinak a volt katonai parancsnok. – Az ügyvédeim nélkül nem. Orie egy idő után megelégelte a fenti érvre épülő folyamatos közbekiabálást, és így szólt: – A bíróság kivezetteti Önt az tárgyalóteremből. – Bíróság? Ez nem bíróság. Lélegezni sem hagynak – replikázott Mladics, ami az utolsó csepp volt a pohárban; Orie utasította az őröket, hogy vezessék ki Mladicsot a teremből.

A vezető bíró sietve leszögezte, hogy a 69 éves extábornok egészségi állapota teljes mértékben lehetővé teszi a per folytatását. Mladics a 8000 muzulmán férfi és fiú legyilkolásával járó srebrenicai mészárlás és Szarajevó ostroma miatt van a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket törvényszék előtt. Egy hónappal ezelőtti meghallgatásán Mladics azt állította, súlyos beteg, és időt kért, hogy tanulmányozhassa a vádiratot. Norma Jelacsics ICTY-szóvivő szerint Mladics május 31-én történt érkezése óta teljesen normálisan viselkedik scheveningeni börtönében.

Szerb ügyvédje, Milos Saljics vasárnap még arról tett bejelentést, hogy Mladics nem fog megjelenni a törvényszék előtt, mert ő maga akarja kiválasztani ügyvédeit. (Belgrádi sajtóhírek szerint Saljics mellett a volt tábornok az orosz Alekszandr Mezjajevet, a nemzetközi jog professzorát szeretné megnyerni magának.) Az ügyvédi költségeket – beleértve Mezjajev 90 eurós órabérét – a törvényszék és a szerb állam közösen állja.

Ratko Mladics a hágai törvényszék előtt egy 2011. júliusi felvételen
Former Bosnian Serb commander Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague July 4, 2011. The judge at a U.N. war crimes tribunal entered pleas of not guilty for Mladic against a variety of charges including genocide during the Bosnian war, after the former Bosnian Serb army chief was removed from the court on Monday. REUTERS/Valerie Kuypers/ANP/Pool (NETHERLANDS - Tags: CRIME LAW POLITICS CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.