Mladics Hágából is halált üzen

Ironikus tapssal és felemelt ujjal üdvözölte Ratko Mladics a per első napján a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökben ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) bíróját. A boszniai szerb hadsereg tömeggyilkossággal vádolt egykori vezetője korábbi nyilatkozataihoz hűen jelezte: nem ismeri el a „NATO bíróságát”.

Ahogy egykor országát és népét, úgy ma saját magát védi az ICTY elfogult vádlói előtt. Nem feledkezett meg a peren megjelent asszonyokról sem, akik férjeiket, fiaikat vesztették el a Mladics nevével egybeforrt srebrenicai mészárláskor, amely a tábornok elleni fő vádpont, Szarajevó 43 hónapos ostromának megszervezése mellett. A 16 év bujkálás után, egy vajdasági faluban tavaly elfogott 70 éves vádlott a torka előtt elhúzott ujjával jelezte, mit gondol a 8000 civil áldozatról és hozzátartozóikról.

Ratko Mladic életfogytiglani börtönt is kaphat, ha rábizonyítják a vádakat
Former Bosnian Serb army commander Ratko Mladic (C) attends his trial at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) at The Hague May 16, 2012. Mladic, 70, appeared on Wednesday for his genocide trial looking confident, flashing a thumbs-up and clapping his hands as he entered the courtroom. REUTERS/Toussaint Kluiters/Pool (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CRIME LAW)

– Akármit is tesz, már bíróságon van, élete végéig börtönben lesz, és ez a lényeg – mondta lapunknak Tarik Lazovics. A szarajevói Dnevni Avaz szerkesztő-újságírója szerint azonban a kézjel azt is mutatja, hogy a háború még nem múlt el végleg. – Reméljük, hogy nem lesz politikai tribün Mladics számára a per, és sikerül megakadályozni, hogy üzengessen szerb híveinek – mondta a tízezer áldozatot követelt szarajevói ostromot túlélő Lazovics, aki szerint a boszniai szerb köztársaságban továbbra is hősként tekintenek Mladicsra. – Ezt már megszoktuk, ahogy azt is, hogy a boszniai szerb köztársaság létezik, és ezt Mladics győzelemként élheti meg. De az is igaz, hogy mi is élünk, Bosznia-Hercegovina is létezik, ez pedig Mladics vereségét jelenti – mondta Lazovics, aki attól sem tart, hogy az elhúzódó perben a gyengélkedő extábornok az ítélet előtt meghalna (miként ez történt cellájában hat éve elhunyt Szlobodan Miloseviccsel szerb elnökkel). – Mi akkor is tudjuk, ki volt ő, és mit művelt – jegyezte meg Lazovics. A szerkesztő a külvilágra is neheztel: Mladicsot védte Szerbia, katonai nyugdíjat folyósított neki, és ma ez az ország az EU tagjelöltje lehet. – A világ talán többet tehetne azért, hogy a szerbiai és az itteni szerb politikai elitből eltűnjenek azok, akik Mladics eszméinek nyílt támogatói. De egyelőre elég nekik, hogy legalább béke van – vélte Lazovics, megjegyezve: háború remélhetőleg nem lesz, „bár sosem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg egy újabb Mladics”.

A szerkesztő a boszniai szerb tiszt pere láttán büszkeséggel vegyes szomorúságot érez. – Eszembe jut a város, amely ellenállt, az otthonom, amely megsemmisült, a hadsereg, amelyben szolgáltam – mondta az újságíró, reményének is hangot adva: megosztott országa fiatalabb generációja ha lassan is, de közeledik egymáshoz.

– Gyerek voltam a háború alatt, nem kötődőm érzelmileg Mladicshoz, és nem téma ő a magánbeszélgetéseken sem. Sosem vágták a bosnyákok a fejemhez, hogy én is bűnös szerb volnék – erősítette meg a közeledés jelét Dejan Sajonovics. A boszniai szerb köztársaságban dolgozó újságíró szerint a háború utániak már arról beszélnek, milyen legyen az ország, nem arról, hogy ki volt a bűnös. – Nem Mladics szüleménye a boszniai szerb köztársaság. Mi akartuk, hogy legyen, és elfogadjuk a közös országot – mondta, megjegyezve azonban, hogy sokan valóban inkább önállóságot szeretnének a horvát-bosnyák-szerb állam helyett, „de ez lehetetlen”.

Dejan szerint a per nem segíti a szembenézést a háború bűneivel. – Az áldozatok kevesellni fogják, a hívek sokallni a büntetést, ez eddig is így volt – mondta a 31 éves férfi, aki szerint sokkal inkább az érzelmek játszanak szerepet a perekben a tények helyett. – De azt sem gondolom, hogy a per növelné az ellentétet az ország részei között, az már így is van épp elég, ezt kéne inkább felszámolni, kölcsönös szembenézéssel. Mert a mai Bosznia-Hercegovina az ellentmondás maga – mondta az újságíró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.