Mladics Belgrádban bujkál?

A szerb titkosszolgálatok értesülése szerint a háborús bűnökért körözött Ratko Mladics tábornok a szerb főváros Új Belgrád nevű negyedében bujkál. Radovan Karadzsics is itt rejtőzködött évekig.

A szerb  titkosszolgálatok értesülése szerint a háborús bűnökért körözött  Ratko Mladics tábornok a szerb főváros Új Belgrád nevű negyedében bujkál – jelentette hétfőn a Press szerb bulvárlap.

A lap a titkosszolgálatok legfelsőbb köreihez közel álló, meg nem nevezett személyre hivatkozva azt írta, hogy információk szerint a volt bosznia-hercegovinai szerb  hadseregparancsnok évek óta nem hagyta el a búvóhelyéül szolgáló lakást. Minden kapcsolatot megszakított a családjával, ismerőseivel, és csupán egy emberrel áll összeköttetésben, aki nagyjából hetente élelmet és gyógyszert visz neki.

Hogy pontosan hol az a lakás, amelyben meghúzta magát, azt a Press informátora szerint a titkosszolgálatok sem tudják, de gyanítják, hogy melyik az a három háztömb, amelynek valamelyikében van. A felderítést nehezíti, hogy Új Belgrád egy hatalmas, sokemeletes házakból álló lakótelep, valdi városi dzsungel, ahol könnyű észrevétlennek élni.

Az itt élők sokszor még a  szomszédjukról sem tudják, kicsoda. Ha van ideális hely a  rejtőzésre, akkor az a több százezer lakosú városrész. Sokkal inkább, mint egy kis falu, netán egy kertváros, ahol  mindenki ismer mindenkit – mondta a Press informátora.

A lap által megszólaltatott szakértők szerint nehezíti Mladics elfogását, hogy senki sem tudja, hogyan néz ki. Az utolsó  fénykép a kilencvenes évek közepén készült róla.

Ha esetleg rábukkannának, elfogása mindenképpen kockázatos lenne.  A Mladics személyiségét elemző pszichológusok szerint szinte biztos, hogy a tábornok ellenállna, s a gyilkosságtól sem riadna vissza,  hogy menekülhessen – írta a Press, s idézte Ninoszlav Krstics nyugalmazott tábornokot is, aki valaha együtt szolgált Mladiccsal, s  aki szerint a volt boszniai főparancsnok semmiképp sem adná meg  magát.

A Mladics után a legkeresettebb, a múlt év nyarán elfogott háborús bűnös, Radovan Karadzsics szintén Új Belgrádban rejtőzködött évekig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.