Mladics beint Hágának

A bosznia-hercegovinai szerbek volt tábornoka nem hajlandó megjelenni a Nemzetközi Törvényszék előtt, azért sem, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallja magát.

Nem jelenik meg hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt Ratko Mladics – jelentette be Milos Saljics, a bosznia-hercegovinai szerbek volt tábornokának szerb ügyvédje. Bár Mladicsnak a meghallgatáson csak ártatlannak vagy bűnösnek kellene vallania magát, erre sem hajlandó, amíg nem maga választhatja ki hágai jogi képviselőit. Erre van is lehetősége, ám a törvényszék időt kért, hogy megvizsgálja, az általa kívánt ügyvédek kellően kvalifikáltak-e a nemzetközi fellépésre. Listáján Saljics mellett egy orosz ügyvéd szerepel. A törvényszéki szabályozás szerint ha egy vádlott ilyen esetben megtagadja a közreműködést, az automatikusan azt jelenti, hogy ártatlannak vallotta magát. Kevéssé valószínű, hogy Mladicsot akarata ellenére az ülésterembe vezettetnék. Megtehetné azt is, hogy ő maga látja el védelmét, ahogy Radovan Karadzsics, a bosznia-hercegovinai szerbek volt elnöke teszi. Ő 2008 óta ül Hágában.) Nerma Jelacsics törvényszéki szóvivő mindenestre azt mondta, a testület nem értesült arról, hogy Mladics bojkottálná a meghallgatást, így mindent az előzetes terevek szerint tartanak meg.

Mladicsot tizenhat évi rejtőzködés után Belgrád május 31-én adta ki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek (ICTY)., ahol az 1995-ös srebrenicai mészárlás megszervezése és Szarajevó ostroma miatt emberiség elleni bűnök miatt kell felelnie. Ha bűnösnek találják, életfogytiglant kaphat. (Srebrenicában 1995 július-augusztusában 8000 muzulmán férfit és fiút mészároltal le. Ez a legnagyobb hasonló bűntett a II. világháború óta.)

A Milorad Komadics néven élő volt tábornokot május 26-án fogták el egy vajdasági faluban, Lazarevóban; itt unokatestvére, Braniszlav Mladics házában bujkált. Őrizetbe vétele előtt a súlyos beteg, 69 éves férfi állítólag hosszú időn át alkudozott a szerb hatóságokkal: családjának bántatlanságot, magának pedig nyugati orvosi ellátást követelt, hogy elálljon öngyilkossági szándékától. A lazarevói vezetésben később felmerült, hogy a települést átkereszteljék Mladicsevónak, ám az elképzelésből végül semmi nem lett.

Mladics Hágában. Ő akar választani
Former Bosnian Serb commander Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, June 3, 2011. Mladic appeared on Friday before the Yugoslav war crimes court to hear charges of genocide over the 1992-95 Bosnian war. REUTERS/Martin Meissner/Pool (NETHERLANDSCRIME UNREST - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.