MKP: pártszakadás után nincs koalíció

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke kizárta, hogy a jövő évi parlamenti választás előtt az MKP választási koalícióra lépjen a Híddal, azzal az új szlovákiai magyar párttal, amelyet az MKP-ból kilépett képviselők alapítottak.

"Az MKP a jövő évi parlamenti választás előtt nem ír alá koalíciós szerződést a Híddal. Ez politikai üzenet" - jelentette ki Csáky az MKP országos tanácsának ülése utáni sajtóértekezleten szombaton Pozsonyban.

 A Híd megalakulását kedden Pozsonyban jelentette be Bugár Béla, az MKP volt elnöke azon képviselők nevében, akik egy hete kiléptek a Magyar Koalíció Pártjából, mert nem értenek egyet a vezetés politikai stílusával.

Az MKP-Híd viszonyt firtató kérdésekre válaszolva Bugár akkor úgy fogalmazott, hogy a Híd számára az MKP nem ellenség, de politikai ellenfél lesz, mint a többi parlamenti párt. Úgy vélte: alaptalan az az aggodalom, hogy két magyar párt vetélkedése esetén a szlovákiai magyarok parlamenti képviselet nélkül maradhatnak. A politikus kifejtette: az MKP 1998-ban három magyar pártból alakult, kemény viták voltak, de mindig meg tudtak egyezni. Az ilyen megegyezésekre természetesen a jövőben is lehetőség van.

Csáky szombaton úgy vélte: a Híd nem más, mint "gazdasági érdekcsoport", illetve "a hazugság és az emberbutítás pártja". Szerinte Bugárék nem tárgyaltak korrektül az MKP vezetésével platformkövetelésük teljesítéséről, hiszen már a tárgyalások befejezése előtt hivatalosan bejegyeztették új pártjuk doménnevét az interneten. Rámutatott arra is, hogy míg a magyaroknak szóló üzeneteikben Bugárék "magyar pártról" beszélnek, amikor azonban a szlovákokhoz fordulnak csak "pártról". 

Annak ellenére, hogy Bugárék már kiléptek az MKP-ból - hangzott el a szombati sajtóértekezleten - az országos tanács úgy döntött: megvitatja javaslatukat, hogy a párt alapszabályzata a jövőben tegye lehetővé a platformalakítást. Farkas Iván, a MKP országos tanácsának elnöke szerint az ülésen a régiók képviselői azt a követelményt fogalmazták meg, hogy a párt folytassa eddigi politikáját, mert annak helyességét az idei választási eredmények (elnökválasztás, dunaszerdahelyi polgármester-választás, európai parlamenti választás) alátámasztották.

Az MKP országos tanácsa úgy döntött: felszólítja ellenzéki partnereit, kezdeményezzék Robert Fico miniszterelnök menesztését a gazdasági botrányok miatt, illetve hogy a kormány dolgozzon ki új költségvetést, mert a válság következtében a mostani már nem reális. A harmadik döntés az, hogy az MKP számára az államnyelvtörvény módosító javaslata a legutóbbi változások után sem elfogadható, s ezért a kérdés megoldásán tovább kell dolgozni.

Kérdésre válaszolva az MKP vezetői elmondták: egyelőre nincs részletes és pontos kimutatásuk arról, hogy hányan követték Bugárékat, hányan léptek ki az MKP-ből.

"Csáky, ahelyett, hogy így nekünk esik, jobban tenné, ha pártja rendbehozatalával törődne" - reagált a sajtóértekezleten elhangzottakra Bugár Béla, a Paraméter.sk szlovákiai magyar hírportálnak nyilatkozva. Szerinte "szegénységi bizonyítvány, ha egy politikus olyan vagdalkozásba kezd, mint Csáky. Ám ez volt az utolsó eset, hogy nem követelünk jogi elégtételt kijelentéseiért. A legközelebbi után bíróságon kell (majd) megmagyaráznia megalapozatlan állításait".

"Mi, a Híd alapítói és szimpatizánsaink, valamint majdani tagjaink mindenekelőtt a saját programunkkal és lehetséges választóink problémáinak megoldásával kívánunk foglalkozni, nem pedig alantas pártcsatározásokkal" - húzta alá Bugár Béla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.