MKP: Két út áll előttünk...

Csáky Pál vállalta a felelősséget a választási kudarcért, Duray Miklós nyugdíjba készül, az MKP rendkívüli tisztújító kongresszusát előrehozták július 10-ére

Néhány rövid szünettel délelőtt fél tíztől este hétig tartott szombaton a Magyar Koalíció Pártja Országos Tanácsának rendkívüli ülése, amelyen az előző hétvégén elszenvedett választási kudarc okait vitatták meg. A tanácskozás idejére az újságírókat még a székház udvarába sem engedték be, ami azt jelezte, hogy odabenn indulatos, személyeskedésektől sem mentes szópárbajok zajlanak. Végül a testület többségi szavazattal úgy döntött, hogy az MKP rendkívüli tisztújító kongresszusát nem az eredetileg javasolt kora őszi időpontban tartják meg, hanem már július 10-én sor kerül a tanácskozásra Dunaszerdahelyen.

- A lehető leghamarabbi időpontban szeretnénk egyértelmű jelzést adni tagságunknak és a velünk rokonszenvező polgároknak, hogy levonjuk a választási vereség tanulságait, készek vagyunk a szükséges korrekciókra, ami azért is fontos, mert novemberben  helyhatósági választások lesznek, amelyeken megújulva és  megerősödve szeretnénk eredményesen szerepelni – nyilatkozta lapunknak a tanácskozás után Farkas Iván, az MKP OT elnöke. Döntöttek arról is, hogy az elkövetkező három hétben a pártot kilenc tagú ideiglenes vezetőség irányítja, amelynek tagjai  Bárdos Gyula, Berényi József, Farkas Iván, Szigeti László, továbbá a megyei szervezetek öt képviselője. Csáky Pál a választási vereségért vállalta a politikai felelősséget, arról azonban még nem határozott, hogy ismét jelölteti-e magát pártelnöknek. Duray Miklós az ülésen bejelentette, hogy nyugdíjba vonul, de közéleti tevékenységét nem hagyja abba, s értesüléseink szerint polgári köröket kíván szervezni.

A szigorúan zárt tanácskozásról kevés információ szivárgott ki. Annyi azonban bizonyos, hogy alapjában véve kétféle nézet csapott össze. Ezekre más forrásokból lehet következtetni. Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke legújabb blogjában kifejtette: - Nem várt vereség  érte a Magyar Koalíció Pártját a 2010. június 12-én tartott parlamenti képviselőválasztáson. A szlovák nemzethatalmi és nagyvállalkozói  érdekek Bugár Béla képében megmutatták erejüket: ujjuk köré  csavarták a felvidéki magyarok egyharmadát és a Magyar Koalíció Pártját.

A szlovák politika részéről ez nem egy hirtelen jött ötlet volt. Már az 1990-es években is azt  tervezték, hogyan lehetne a felvidéki magyar politikai képviselet egy részét kipöckölni a parlamentből. Csakhogy ekkor sem sikerült végrehajtatniuk az elképzelésüket. Sőt 2007-ben az MKP-t is így akarták átalakítani, de Bugár elbukása a tisztújító kongresszuson áthúzta tervüket. Az MKP három évvel ezelőtt elkövetett egy szívrepesztő hibát: nem mondta el a nyilvánosságnak, sőt a legbelsőbb köreiben sem, hogy miért bukott meg Bugár ezen az elnökválasztáson. Azért, mert az MKP volt elnöke eltékozolta a nyolc kormányzati évet, mert a felvidéki magyar közérdek helyett a gazdasági érdekszövetségeket részesítette előnyben.

Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy kik voltak azok a felvidéki magyarok – egy részük a Most-Híd törzsgárdáját alkotja – akik  aláásták az 1994. január 8-án megszervezett komáromi önkormányzati nagygyűlést, amelyet önrendelkezési óhajunk kinyilvánítására szerveztünk meg. A felvidéki magyar politika komoly bajai akkor kezdődtek, amikor szembefordultunk magyar közösségünk önkormányzati igényével, illetve lemondtunk a komáromi nagygyűlés által felvázolt közigazgatási tervezet megvalósításáról. Innen kell elrugaszkodnunk, hogy kijussunk ebből az örvényből - vélekedik az MKP stratégiai alelnöke.

Másfajta markáns véleményt képviselt a pozsonyi Pátria Rádió magyar adásában Andruskó Imre, a révkomáromi Selye János Magyar Tannyelvű Gimnázium igazgatója, eddigi parlamenti képviselő: - A potenciális választópolgárok többsége MKP-szimpatizáns, ez így is maradt, de a kampány végén komoly hibák történtek. Csáky rosszul tette, amikor váltig azt állította, hogy az MKP támogatottsága kilenc százalék.

Ezután a szavazók ugyanis úgy gondolhatták, voksuk úgysem fontos, és inkább a bejutás szempontjából bizonytalannak vélt Hidat támogatták. A negatív kampány sem tudta megszólítani az itteni magyarokat, akik ragaszkodnak identitásukhoz, de nyugalmat szeretnének. A legfőbb tanulság az, hogy magunkkal kell foglalkozni, olyan MKP-t kell felépíteni, amely au  értékek mentén politizál. Nem szabad hagyni, hogy a párt eltolódjon egy szélsőjobboldali irányba, mert akkor törpepárttá zsugorodik – vélekedett.

Igy folytatta: - Egy-két embernek azt kell mondani, nagyon sokat tett az itteni magyarságért, de az idő továbbhaladt. Csáky Pált például az egyik legfelkészültebb szlovákiai magyar politikusnak, remek szónoknak tartom, de az MKP elnökeként viselnie kell a felelősséget. El kell gondolkodnia Duray Miklósnak is.Nagyon sokat köszönhetünk neki, ő volt az a szlovákiai magyar, aki nagyon sokat tett. Űldozatokat is vállalt az itt élő emberekért, de ez húsz-harminc évvel ezelőtt történt. Azóta megváltoztak a viszonyok. Ezért a  stratégiai alelnöknek szintén le kellene mondania. Van több évünk arra, hogy újra felépítsük a pártot - jelentette ki a volt parlamenti képviselő.

Feltehetően ez a két nézet és értékrend csap majd össze az MKP három hét múlva sorra kerülő tisztújító kongresszusán is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.