MKP: Fideszhez közel, magyaroktól távol

Csapdába került a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) - állítja a Sme című szlovák liberális napilap keddi kommentárjában.

„A dolog lényegében nagyon egyszerű. Minél közelebb kerül az MKP a baloldali és nacionalista Fideszhez, annál inkább eltávolodik az összes lehetséges szlovákiai koalíciós partnereitől. S minél inkább eltávolodik tőlük, annál jobban csökken az esélye annak, hogy valaha is része legyen bármiféle kormánykoalíciónak Szlovákiában" - írja a szerző. Peter Morvay szerint „ezzel arányosan csökken az esélye annak is, hogy az MKP bármivel is hasznára lehetne az itteni (szlovákiai) magyaroknak. Ez a szlovák pártokkal való koalícióban is nagyon nehéz, azon kívül pedig egyszerűen lehetetlen". „Minél inkább távolodik az MKP szlovákiai partnereitől, és válik feleslegessé az itteni magyarok számára, annál inkább elmélyül függősége a Fidesztől, amely a párt egyetlen szövetségese, vagy inkább ura" - vélekedik Morvay.

Úgy látja, hogy az MKP politikusait „saját feleslegességük látképe nemigen aggasztja, lehet, hogy azt teljes mértékben nem tudatosítják, illetve hogy mindegy nekik." Az, hogy egy párt kezd feleslegessé válni, még nem jelenti azt, hogy nem éldegélhet el még hosszan, nem éltethet több száz embert, nem tarthatja meg helyi pozícióit, s nem térhet vissza egy időre a parlamentbe, s onnan bekiabálhat a pálya széléről.

„Ez nem jelenti azt sem, hogy Magyarországról nem érkezik elég pénz a párt klientúrájának fenntartására. Csak feleslegesen kidobott pénzekről lesz szó, amit idővel a Fidesz is tudatosít, s az MKP úgy végzi, mint ahogy a többi kisebbségi szervezet, amelyeket Orbánék eldobtak, mint feleslegest" - zárja írását a Sme.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.