MKP-Híd csata Nagyszombat megyében

Politikai csatározásokkal kezdődtek a tavaly november végi választásokat követően újjáalakult dél-szlovákiai megyei önkormányzatok ülései.

A nyitrai régióban a Smer-SD, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS)  és a kereszténydemokraták (KDH) alkotta koalíció leszavazta azt az indítványt, amely alapján az egyik alelnöki posztot a Magyar Közösség Pártja legnagyobb ellenzéki frakciójának jelöltje kaphatta volna. "A szlovák koalíció valóságos erődemonstrációt tartott, mert még a nyolc szakbizottság élére is a saját embereik kerültek. Ezért levélben kértem fel Milan Belica megyei elnököt, hogy vétózza meg ezt a teljesen egyoldalú határozatot" - közölte Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakciójának vezetője.

Mindezek után különösen furcsa, ami a szomszédos Nagyszombat megyében történt. Ott a Híd képviselői javasolták az MKP illetékeseinek, hogy a két szlovák jobbközép párttal és több függetlennel együtt lépjenek koalícióra, mert igy többségük lesz. Az MKP vezetői azonban a Smer-SD párttal kötöttek politikai szövetséget, majd pedig közösen döntöttek minden tisztségről. Ennek megfelelően Tibor Mikus ismét megyei elnök lett, Berényi József pedig alelnök.

Berényi érdeklődésünkre elmondta, hogy a régió önkormányzatának vezetőjével nyolc éve jó a kapcsolatuk, a szlovák kereszténydemokratákkal (KDH) pedig nem óhajtanak közösködni, ezért utasították el a Híd ajánlatát. Egyébként a Smer-MKP koalíció megakadályozta még azt is, hogy képviselőiken kívül még Nagy József (Híd) is az oktatási bizottság tagja lehessen. "A nagyszombati SMER‑MKP érdekcsoport gőzhengerként letarolt minden ellenzéki indítványt. Ugyanazt tették, amit a szlovák koalíció Nyitra megyében, s ami miatt ott a magyar képviselők siránkoztak" - nyilatkozta lapunknak Érsek Árpád, a Híd Nagyszombat megyei képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.