Misén éltette a bíboros a cseh elnököt, a hívek háborognak

Már több mint ezer római katolikus hívő írta alá azt a nyílt levelet, amelyben amiatt tiltakoznak, hogy Dominik Duka bíboros a cseh államfők vidéki rezidenciájának kápolnájában mutatott be misét a hazáért és Milos Zeman elnökért.

Ivan Stampach ismert prágai teológus, aki szintén ellátta kézjegyével a dokumentumot, lapunknak kifejtette: a prágai érsek ezzel a szerinte megengedhetetlen gesztussal igyekezett megszilárdítani az államfő pozícióját, akit egyre többen bírálnak, mert az elmúlt héten felszólalt a cseh Iszlámellenes Blokk nagygyűlésén, amelyen egyetértett a muszlimok kollektív megbélyegzésével.

Emlékeztetett arra is, hogy 1921 óta cseh elnök tiszteletére a kápolnában nem tartottak misét. Többen úgy vélik, hogy az államfő és a bíboros által idén nyáron aláírt emlékeztetőben foglaltak végrehajtása miatt tett gesztust a főpap. Megkeresésünkre Milan Bádal indokolatlannak nevezte a bírálatokat.

– Már hónapokkal ezelőtt megegyeztünk a szentmise időpontjáról, miután súlyosbodott a migránsválság. A bíboros úr és az elnök úr közötti egyezséggel kapcsolatban pedig semmilyen akadály sem merült fel, azt januárban végrehajtják – közölte a bíboros személyi titkára.

A Dominik Duka és Milos Zeman által aláírt memorandumban foglaltak szerint a cseh katolikus egyház a kárpótlási törvény alapján januárban visszakapja a prágai várban azokat az ingatlanokat, amelyeket Josef Mocker neves építész tervezett, és a tulajdonába kerülne a Jirský kolostor is. Ennek fejében vállalnia kell, hogy a meglehetősen rossz állapotú épületeket öt éven belül felújítja és közcélok szolgálatába állítja. Többi kárpótlási igényéről pedig lemond. Megállapodásukat élesen bírálta Miroslav Vlk emeritusz bíboros, prágai érsek.

– A restitúciós törvényben nincs olyan rendelkezés, amely alapján a kommunista rezsim által elkobzott és most visszaszolgáltatott ingatlanokat az egyház köteles tatarozni, s ráadásul további jogos igényei már nem lehetnek. Ezek a feltételek súlyosan sértik a demokratikus elveket – nyilatkozta a cseh közrádiónak (CRo) a nyugalmazott főpap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.