Mintha csak állatok lettek volna, úgy kapták a szifilisz-injekciót

Tudták, hogy etikátlanul viselkednek– állítja az a jelentés, amely szerint nem kérték kísérleti alanyaik beleegyezését azok az amerikai kutatók, akik a penicillin hatásait fürkésző vizsgálataik során szifilisszel fertőztek meg több mint ezer embert a negyvenes évek Guatemalájában.

Tudták, hogy etikátlanul viselkednek – állítja az a jelentés, amely szerint nem kérték kísérleti alanyaik beleegyezését azok az amerikai kutatók, akik a penicillin hatásait fürkésző vizsgálataik során szifilisszel fertőztek meg több mint ezer embert a negyvenes évek Guatemalájában. A kísérletek áldozatai főleg börtönfoglyok, pszichiátriai betegek és prostituáltak voltak. Egyikük sem tudott arról, miben vesz részt, ami már csak azért is visszatetsző, mert a kísérleteket végző amerikai kutatók a korábbi vizsgálatok során saját honfitársaikat még értesítették arról, hogy szifilisszel fertőzik meg őket.

Sejtelmük sem lehetett arról, hogy mit csinálnak velük
Abraham Gomez wait for the judge to arrive before their hearing in Guatemala City July 19, 2010. Information buried in Guatemalan police archives is being used for the first time in the trial of two former police officers accused of the forced disappearance of a union leader during a 36-year civil war. A Guatemalan judge decided on Tuesday to send officers Hector Ramirez and Gomez to trial based on evidence from an 80 million-page archive that was discovered in a rat-infested Guatemala City munitions depot in 2005. Picture taken July 19, 2010. REUTERS/Daniel LeClair (GUATEMALA - Tags: CRIME LAW POLITICS)

Amy Gutmann, a bioetikai ügyekkel foglalkozó amerikai elnöki vizsgálóbizottság vezetője szerint az „orvosi történelem egyik szégyenteljes fejezetéről” van szó, amelynek kimerítő felderítéséért és dokumentálásáért „mindent meg kell tennünk”. 1946 és 1948 között az amerikai vizsgálatokban összesen 1300 embert fertőztek meg szifilisszel, de közülük hatszázan semmiféle kezelésben nem részesülhettek. A fertőzésben 1953-ig 83 ember vesztette életét. Mivel a kísérletek szervezésében helyi orvosok is közreműködtek, Guatemala hivatalos bocsánatkérésre készül az áldozatok hozzátartozóitól.

A múlt század derekán – évtizedekkel az AIDS felfedezése előtt – kiemelkedő, járvánnyal fenyegető egészségügyi veszélynek tekintettek több, nemi úton betegséget is. Gyógyításukért az Egyesült Államokban emberkísérleteket végeztek, de ezek résztvevői teljes körű tájékoztatást kaptak arról, mi fog történni velük, amihez beleegyezést is kértek tőlük – így a börtönfoglyoktól is.

Barack Obama amerikai elnök az ügy tavalyi kipattanása után állított fel bizottságot a szifiliszes kísérletek kivizsgálására, és bocsánatot kért guatemalai kollegájától, Alvaro Colomtól is, mondván, végrehajtásuk módja homlokegyenest ellenkezik Amerika értékrendjével. A kísérletekben részt vevő guatemalaiak, illetve hozzátartozóik egy csoportja idén kártérítési pert indított az Egyesült Államok ellen. Az elnöki bizottság végkövetkeztetéseit tartalmazó jelentés decemberben lát napvilágot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.