Mintha világbajnokságot nyertek volna az atomalkuval

Teheránban az utcákon ünnepelték a perzsa ország atomprogramjáról szóló keretmegállapodást. Haszan Róhani államfő szerint Irán együttműködni akar a világgal. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök országa nevét is látni akarja a szerződésben.
Mintha labdarúgó-világbajnokok lettek volna, Teherán utcáin az emberek autókorzóval, dudálással, zászlóerdővel köszöntötték az Irán és a hathatalmi csoport között született nukleáris keretmegállapodást. Nemzeti hősként ünnepelték Mohamed Dzsavad Zarif külügyminisztert. A teheráni rezsim az urándúsítás visszafogása és szorosabb nemzetközi ellenőrzése fejében az iszlám köztársaság elleni szankciók azonnali feloldását követelte, de a teherániak szemében az is óriási eredmény, hogy a büntető-intézkedések feloldása kézzelfogható közelségbe került, amivel jelentősen csökkenhet a 75 millió lakosú ország nemzetközi elszigeteltsége.
A P5+1 csoport(az ENSZ BT öt államdó tagját jelentő Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Oroszország), illetve  Németország) képviselői Federica Mogherinivel, az EU kül-és biztonságpolitikai képviselőjével, és Zafarival a csütörtö
A P5+1 csoport (az ENSZ BT öt állandó tagját jelentő Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Oroszország), illetve Németország) képviselői Federica Mogherinivel, az EU kül-és biztonságpolitikai képviselőjével, és Zafarival a csütörtöki lausanne-i bejelentés után
Brendan Smialowski / Reuters

Haszán Róhani iráni államfő a keretmegállapodás méltatásában kiemelte, országa tartani fogja magát a vállalásaihoz. „Sokan úgy gondolták, harcolnunk kell az idegen hatalmakkal, vagy meg kell adnunk magunkat. Létezik azonban egy harmadik út is, az együttműködésé, s mi képesek vagyunk együttműködni a világgal. Nyitni akarunk a világra” – hangoztatta a köztársasági elnök, aki a keretmegállapodással beváltotta 2013-as választási ígéretét. Hozzátette: azokkal az országokkal is véget akarnak vetni az ellenségeskedésnek, amelyekkel feszültek a kapcsolataik. Kérdés, mit szól mindehhez Ali Hamenei ajatollah, s a legfőbb vallási vezető mögött felsorakozó konzervatív kör.

Bár a szankciók teljes feloldásáig hónapok, de akár évek is eltelhetnek, a nyugati vállalatok sorban állnak. Irán óriási infrastrukturális beruházások kezdődhetnek, az iszlám köztársaság például a világ tizedik legnagyobb autópiaca.

Hat pont Lausanne-ból

1. Irán vállalja, hogy leszereli centrifugáinak kétharmadát. A 19 ezerből hatezer marad.

2. Irán vállalja, hogy csak 3,67 százalékosra dúsítja urániumát. A bombához 90 százalék kell.

3. Irán vállalja, hogy lemond gyengén dúsított urániumának 90 százalékáról. 10 ezer kilogrammból háromezer marad.

4. Irán az uránbányákba és a centrifuga-üzemekbe is beengedi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) ellenőreit.

5. Irán megtarthatja atomlétesítményeit, a föld alattiakat is, de mindent meg kell nyitnia az IAEA előtt.

6. Amint az IAEA megállapítja, hogy Irán teljesítette vállalásait, az USA, az EU és az ENSZ feloldja a szankciókat.

Az iráni atomalkunak élesen nekiment Benjamin Netanjahu. A március közepén pártjával, a Likuddal választásokat nyert izraeli kormányfő szerint a keretmegállapodás nem fosztja meg Iránt attól a képességtől, hogy pár éven belül atombombát állítson elő, a zsidó állam létét, az egész közel-keleti térség biztonságát fenyegetve. – Az egyezség legalizálja Teherán illegális programját. Egyetlen nukleáris létesítményt sem zárnak be, egyetlen centrifugát sem semmisítenek meg – fakadt ki Netanjahu, aki szerint az iráni atomfenyegetés miatt a végső megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy Irán elismeri Izrael jogát a létezésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.