Minszki bosszú a plüssállatokért

Minden követségi munkatársát hazarendelte Stockholmból Alekszandr Lukasenko. Az előzmény: egy svéd PR-cég két alkalmazottja július 4-én egy kisrepülőn Litvánia felől Belaruszba repült, ahol több száz, Lukasenko rendszerét kritizáló röplapot szállító plüssmackót szórt lakott területre.

Minden követségi munkatársát hazarendelte Stockholmból Alekszandr Lukasenko. A belarusz elnök döntése nyomán szünetelteti munkáját a misszió. Minszk jelezte: elvárja, hogy Svédország is hasonló lépést tegyen. Ez nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását – kommentálta a külügyminisztérium közleményét a Belta belarusz hírügynökség.

Az előzmény: egy svéd PR-cég két alkalmazottja július 4-én egy kisrepülőn Litvánia felől Belaruszba repült, ahol több száz plüssmackót szórt lakott területre. A macik Lukasenko rendszerét kritizáló röplapokat vittek. Az akciót levezénylő Per Cromwell korábban is felszólalt az országot 18 éve irányító elnökkel szemben.

A történtek miatt letartóztatták a macikról hírt adó belarusz honlap egyetemista szerkesztőjét és a légtérsértésben állítólag segédkező másik férfit. Lukasenko pedig leváltotta az ország légierejéért, légvédelméért és határőrizetéért felelős vezérőrnagyokat is.

Minszk néhány napja nagykövetét már hazahívta Stockholmból, és pénteken jelezte, hogy nem hosszabbítja meg a svéd nagykövet augusztus végén lejáró akkreditációját sem. Stefan Ericsson inkább „a belarusz–svéd kapcsolatok rombolásán, semmint építésén dolgozott” – idézte a belarusz külügyminisztérium szóvivőjének szavait a Russia Today hírtelevízió. (Hivatalosan azonban ez nem minősül kiutasításnak.)

Stockholm viszont úgy döntött, nem fogadja az újonnan kinevezett belarusz nagykövetet. Az EU külügyi és biztonságpolitikai biztosa, Catherine Ashton kijelentette: Belarusz magatartása ellenkezik a nemzetközi normákkal, az ügyet hamarosan Brüsszel megvitatja.

Az Oroszország és az EU között hosszú ideje sajátosan lavírozó Lukasenko legutóbb júniusban neheztelt meg az EU-ra. Akkor Brüsszel úgy döntött, meghosszabbítja a rendelkezést, amely tiltja, hogy a belarusz vezetés befolyásos tagjai és maga Lukasenko az EU-ba utazzon, illetve ott számlákat tartson fenn. Ehhez júniusban csatlakozott nyolc EU-n kívüli európai ország. A hónap közepén pedig meghosszabbította a hasonló szankciókat Barack Obama amerikai elnök is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.