Minszk nem örül Harasztinak

Elutasítással fogadta Belarusz, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken speciális jelentéstevőt választott a posztszovjet ország emberi jogi helyzetének megfigyelésére, Haraszti Miklós személyében.

Bár a kifogás a poszt létrehozásának szólt, az ENSZ szervezeteinél Genfben Belaruszt képviselő Mihail Hvosztov a magyar szakembert – aki korábban az EBESZ sajtószabadság-felelőseként már munkakapcsolatban állt a minszki vezetéssel – elfogultsággal vádolta, már csak magyar és európai uniós állampolgársága miatt is.

– Én úgy értesültem, hogy éppenséggel a bizonyított elfogulatlanságom volt a megválasztásom egyik szempontja. Egyébként az EBESZ-ben Minszk ezt elismerve támogatta 2007-ben, hogy újabb hároméves mandátumot kapjak. Földrajzilag "vakon" kell működnöm, kizárólag a minden ország által közösen elfogadott egyetemes jogok iránt lehetek "elfogult". Ezzel együtt a munkámat illetően minden országgal konstruktív volt a kapcsolatom. Így volt ez Belarusszal is, és bízom benne: így is lesz – mondta lapunknak Haraszti, utalva a posztjáról néhány hete távozott előző külügyminiszterrel, Szergej Martinovval korábban fenntartott jó együttműködésre.

– Objektíven kell elvégeznem a feladatot, így arra törekszem, hogy a civil szervezetek mellett a kormány is elmondhassa a véleményét, még a jelentések elkészülte előtt – adta meg a szempontot Haraszti, aki abban bízik, hogy Minszk már előre jelzett elutasító nyilatkozata után végül sikerül majd építő viszonyt kialakítani. Hangsúlyozta, hogy a megbízatást szakértőként kapta, mandátumával nem Magyarországot, nem az EU-t, hanem az ENSZ-t képviseli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.