Minőségi egyetemi oktatást sürgetett Sólyom László

Székelyudvarhelyen, ötnapos székelyföldi látogatásának mérlegét megvonva, Sólyom László elmondta: rendkívül gazdag és tanulságos út volt, édes és keserű tapasztalatokban egyaránt volt része. A köztársasági elnök úgy vélte, a megszerzett tapasztalatok feldolgozásával, „a kritikus értelmen” történő átszűrésével, pontosan elemzésével kell majd meghatározni, hogy az egységes nemzetstratégia milyen alapokon és milyen irányban épüljön ki.

 

Az államfő kifejtette: örül annak, hogy a székelyekkel együtt tölthette az 56-os forradalom emlékünnepét, hiszen meglátása szerint ’56 hagyománya élőbb Erdélyben, mint Magyarországon.

Elmondta: látogatása során mindenhol hangsúlyozta, mennyire fontos egy nemzetrész megmaradása szempontjából egyrészt az anyanyelvi oktatás, másrészt pedig a legmagasabb szintű és legigényesebb egyetemi képzés. - Még akkor is, ha ez esetleg ellentétbe kerül azokkal a helyi igényekkel is, hogy minden kis helyen legyen egyetemi kar. Talán a kettőt össze kellene egyeztetni, akár az itteni érzékenységekkel szemben is, a minőséget kell követelni, és azt kell szorgalmazni – mondta a Sapientia egyetemre és a kolozsvári Babes-Bolyai egyetem kihelyezett karaira utalva.

Sólyom László hangsúlyozta: látogatásának valamennyi helyszínén szóba került Székelyföld gazdasági elmaradottsága, az az elvárás, hogy a magyarországi tőke a térségben is befektetéseket eszközöljön. De a székelyek az anyaország uniós, főképp pályázási tapasztalatait is szeretnék átvenni.

Az államelnök vasárnap a Gyimesi-szorosban élő csángókat kereste fel, hétfőn pedig Székelyudvarhelyre és Nyárádszeredába látogatott. Sólyom László Marosvásárhelyről repült vissza Budapestre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.