Minisztert gyilkoltak Szomáliában

Húsz ember, köztük a szomáliai belbiztonsági miniszter meghalt, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát csütörtökön Belet Weyne városában egy hotel előtt. Serif Ahmed sejk, szomáliai elnök szerint az al-Kaida áll a merénylet hátterében.

Az áldozatok egy része a helyszínen, mások a kórházba szállítás után haltak meg. Sokan, köztük az elkövető, a  felismerhetetlenségig összeégtek - mondta a helyi kórház egyik  orvosa. A szemtanúk szerint egy öngyilkos merénylő hajtott autójával  a Medina Hotelt elhagyó gépkocsikba, majd felrobbantotta magát.

A merénylet célpontja Omar Hási Áden, a szomáliai belbiztonsági  miniszter volt. Áden június elején felfegyverzett csapatokkal vonult  be Belet Weyne-be, hogy a 300 kilométerre fekvő Mogadishu város  környékén területeket szerezzen vissza az al-Sabáb fanatikus  iszlamistáitól. Az iszlamisták, akik Washington szerint kapcsolatban  állnak az al-Kaidával is, már két éve próbálják megdönteni a nyugati  támogatottságú kormányt. Áden a legmagasabb rangú tisztségviselő, akit megöltek Serif Ahmed januári elnökké választása óta.

Szomáliában Mohammed Sziad Barre diktátor hatalmának 1991-es  megdöntése óta nincs hatékony központi kormány, és az azóta tartó  polgárháborúnak az ENSZ szerint 200 ezer halálos áldozata van, illetve több mint egymillió ember menekült el otthonából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.