Miniszterelnöki sms a köztévé főszerkesztőjének

A sajtószabadság iránti értetlenséggel és politikai befolyásolási kísérlettel vádolta meg a ZDF német közszolgálati televízió főszerkesztője Horst Seehofer bajor miniszterelnököt, a CSU elnökét.

Seehofer paradox módon korábbi politikai ellenfelét, a nagykoalícióban immár szövetségesét, Sigmar Gabriel SPD-elnököt akarta megvédeni. Gabriel és a ZDF esti híradójának egyik műsorvezetője, Marietta Slomka még csütörtök este merült heves vitába egy élő egyenesben sugárzott interjúban. Slomka azt tudakolta, hogy az SPD belső szavazása, amellyel a nagykoalíciós szerződésre áldásukat adnák, nem ellentétes-e a német alkotmánnyal. Elvégre alig félmillióan döntenének a több mint 80 milliós ország jövőjéről. Gabriel erre kijött a sodrából és azzal vádolta az újságírónőt, hogy elfogultan és nem pártfüggetlenül kérdez, amit Slomka kikért magának. Szó szót követett, végül fagyos hangulatban ért véget a beszélgetés.

Ezután kért szót Seehofer, aki szerint a ZDF és a Slomka túl messzire ment, és ő maga árulta el, hogy pénteken az ügyben sms-t küldött a ZDF főszerkesztőjének, Thomas Bellutnak. Bellut szerint viszont ez is csak azt mutatja, mennyire nem érti Seehofer, hogy mit jelent a sajtószabadság. Nem ez az első eset, hogy a politika megpróbál beavatkozni a televízió munkájába. A műsorvezető korábban hasonlóan keményen kérdezett más politikusokat is – tette hozzá a ZDF főszerkesztője. (Az interjút eddig több mint kilencszázezerszer nézték meg a YouTube-on.)

Gabriel viszont azóta lehiggadt, és rutinosan úgy nyilatkozott, természetesen mindenkinek joga van a kritikához. Épp abban a stílusban válaszolt a kérdésekre, mint ahogy azt Slomka azokat feltette. Így nem vethetnek semmit egymás szemére – mondta az SPD-elnök a Bild am Sonntagnak.

Gabriel és Seehofer kézfogása szerdán, a német nagykoalíciós megállapodás bejelentésekor, Angela Merkel kancellár társaságában. Csak védeni akarta aaz újdonsült szövetségest?
German Chancellor Angela Merkel (C), head of the Christian Democratic Union (CDU) smiles as leaders Horst Seehofer (R) of the Christian Social Union (CSU) and Sigmar Gabriel of the Social Democratic Party (SPD) shake hands after signing a preliminary agreement, which has still to be approved by the members of the SPD, in the Bundestag in Berlin, November 27, 2013. Chancellor Angela Merkel's conservatives and the centre-left Social Democrats (SPD) clinched a coalition deal early on Wednesday that puts Germany on track to have a new government in place by Christmas. The agreement was struck roughly two months after Merkel was the clear winner in national elections but fell short of a parliamentary majority, forcing her into talks with the arch-rival SPD, with whom she ruled in an awkward "grand coalition" during her first term as Chancellor from 2005-2009. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.